Știrile zilei

DESTINAȚIE: Cascada Pruncea, veritabila perlă a Siriului, ce ascunde o poveste fascinantă

Departe de clocotul orașului, minunile naturii își țes propria poveste, într-o armonie de nedescris. Ți se desfășoară înaintea ochilor peisaje pure, uluitoare, dar prietenoase, gata să-ți ofere din bogăția lor, din liniștea incredibilă a naturii și din tăria parfumurilor sale rare.

Cascada Pruncea, cunoscută pe Internet şi pe rețelele de socializare drept cascada Cașoca, frapează prin frumusețea ei, prin splendoarea apelor care izbesc stâncile, prin adierea răcoroasă, prin sălbăticie și prin peisajele de neegalat. Este un obiectiv turistic apreciat deopotrivă de iubitorii muntelui și de fotografi, care găsesc aici priveliști desprinse parcă din însemnările lui Vlahuță.

Cum te apropii de cascadă, te învăluie o liniște aparte, tulburată doar de agitația apei. Natura te întâmpină cu simfonie a culorilor: verdele crud al mușchiului de pe stâncile întunecoase își dă mâna cu albastrul cerului, în timp ce apa în cădere, ca spuma proaspătă a laptelui, întregește nota de puritate a naturii pe care rar o poți găsi pe pământ.

Rețelele sociale devin mai vii cu fiecare fotografie realizată aici. Puțini sunt însă cei care știu că fermecătoarea cădere de apă ce măsoară 17 metri este învăluită într-o legendă captivantă, strâns legată de o deschizătură situată în partea stângă a stâncii.

În urmă două veacuri, deschizătura din peretele stâng al cascadei era folosită de haiducii locurilor pe post de ascunzătoare. Pe atunci stăpânea în aceste ținuturi haiducul Negoiță Gheorghelaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, personaj intrat în legendă și cunoscut din ținuturile Chiojdului și până la Cislău.

Deseori comparat cu Robin Hood, originalul personaj din folclorul englezesc, haiducul Gheorghelaș nu avea nicio reținere în a necăji boierii din zonă, pe care îi ușura de averi. Conform legendei, întreaga agoniseală era ascunsă în peștera de la cascada Pruncea, acolo unde era împărțită cu tovarășii de haiducie.

Haiducul Negoiță Gheorghelaș

Despre Gheorghelaș, bătrânii vorbesc doar în cuvinte apreciative. Era un om puternic, imposibil de învins în luptă dreaptă, umanizat de calitățile morale, chipeș și bun la suflet. Legenda spune că sfârșitul i-a venit de la boierul Macovei, care l-a înșelat și l-a lăsat fără avere.. Boierul îl aruncă de pe o stâncă din apropiere, trupul breazului haiduc zăcând trei zile în acel loc. În cele din urmă, este găsit mort de ciobanii din zonă, care îl îngroapă lângă poteca ce urcă spre masivul Penteleu.

  • În ce ape se scaldă turismul buzoian? Din ce în ce mai limpezi.

Cu atracții turistice precum cascada Pruncea, lacul de acumulare Siriu sau lacul Vulturilor, primăria din localitate vrea să repună zona pe harta turismului mare din România. Cu pași mici, dar siguri, edilii netezesc drumul către o dezvoltare durabilă, mult așteptată.

Conștient de potențialul turistic însemnat al acestor minunate locuri, tânărul primar al comunei Siriu, Dragoș Voicu, a avut grijă ca oamenii să calce cu plăcere pragul localității, să se bucure de frumusețile naturii și să revină cu drag

  • Cum ajungi la cascadă?

Ca să ajungi la cascadă, trebuie să mergi pe DN10, de la Buzău spre Brașov. După ce treci de Nehoiu și ajungi la Siriu, cu 2 kilometri înainte de baraj, se face un drum la dreapta, care duce spre Cabana „14 scaune”. Drumul este sinuos, întovărășind râul Cașoca. Este jumătate pietruit, distanța până la destinație fiind de circa 2 kilometri. De notat faptul că se poate ajuge la cascadă cu orice mașină, fără probleme.

Printre atracțiile turistice ale zonei se numără lacul de acumulare Siriu, Lacul Vulturilor, Muzeul Chihlimbarului, Trovanții și Vulcanii Noroioși. Oportunități de cazare există, ele fiind prezente și în ofertele agențiilor de turism.

Așadar, dacă vrei să asculți ciripitul păsărilor, singurătatea locului si atmosfera detensionată, să te întorci în timp la strămoșii care trăiau în perfectă armonie cu animalele si cu natura, atunci trebuie să faci un drum până la Siriu!

Urmărește AICI clipul pe care l-am realizat zilele trecute la cascada Pruncea!

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: