EducaţieȘtirile zilei

Românași dornici de dansuri și cântece populare românești

Dupa o absenta de 2 ani de pe marea scena, sâmbăta,  04 iunie 2022, s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a  festivalului concurs „Drag mi-e jocul românesc”, parte integranta a proiectului educational „Pui de romanas”, inițiat de prof. Marilena Irimia.

Pentru a sarbatori un deceniu de munca si perseverenta, de emotii si daruire de la initierea acestui proiect,  a fost invitata Fanfara Militara a Garnizoanei Buzau,  condusa de mr. Cristian Dănuț Vulpe,  care a incantat publicul cu un program de cântece patriotice și populare românești.

              “Dansul popular, prin varietatea sa, prin traditie si sentiment, este expresia fiecarui colt de tara, cu obiceiurile, oamenii si cultura lui. Parca ignorate de cei mai multi tineri, dansurile populare ard doar in inimile bunicilor si strabunicilor “dependenti de folclor”. Acestea nu au voie sa dispara, ele trebuie sa renasca, sa existe in inima fiecaruia dintre noi. De asemenea, costumul popular romanesc este o reala valoare a neamului romanesc, exprimand harnicia si priceperea acestui neam” a declarat  dna director a Gradinitei cu Program Prelungit nr. 18 Buzau, prof. Somoiag Lucia.

Toate acestea, precum si faptul ca se observa o indepartare a tinerilor de la traditiile populare, ne fac sa insistam  pe cunoasterea de la cea mai frageda varsta, a traditiilor si obiceiurilor, pe educarea copiilor in spiritul respectului si pastrarii acestora.

Prin abordarea acestui proiect educational s-a dorit redescoperirea, promovarea si sensibilizarea noastra a tuturor asupra traditiilor stramosesti, prin implicarea copiilor, parintilor si a cadrelor didactice indrumatoare” a adaugat prof.  Irimia Marilena.

Alături de toti participantii au fost invitați de seama de la ISJ Buzau – doamna inspector Educație Timpurie,   prof. Cristina Ivan și inspector Educație Permanenta, prof. dr. Elena Suditu, dna prof. Panainte Cristina-Liceul de Arte „M. Sterian” Buzau.

Pentru o asa anvengura proiectul a avut ca parteneri: Consiliul Judetean Buzau, Primaria Municipiului Buzau, Centrul Judetean de Cultura si Arta Buzau, Centrul Cultural “Al. Marghiloman” Buzau si Palatul Copiilor Buzau, dar si unitati scolare din oras.

Toți cei 600 de copii, preșcolari și școlari O-VIII, înscriși în concurs atat din judet, cat si din Prahova, Tulcea, Hunedoara, Ialomita si Bacau, au primit medalii, diplome cu premii, cupe și premii speciale oferite de Consiliului Județean  Buzău,  președinte  Petre Emanoil Neagu. O ediție de exceptie, care a fost organizata de GPP Nr. 18 Buzau, director, prof. Somoiag Lucia, de prof.  Valentina Zamfir  și prof. Cirstea Elena Beatrice.  Sonorizarea a fost asigurata de Centrul Județean de Cultura și Arta Buzau, respectiv dl Valerian Radulescu. Felicitari tuturor!

(Prof. Marilena Irimia)

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!