SIC COGITO

România, țara care își dă foc la oameni

Când te frigi la un deget te seacă la inimă. Sufli, pui miere, clătești cu apă și tot nu trece până nu se face bășică și nu plesnește pielea aia arsă. Ei, imaginați-vă acum oameni care ard ca o torță, cu pielea crăpând pe ei, cu mușchii contractându-li-se și cu flăcările intrându-le pe gât, până în plămâni.

De 30 de ani, România își dă foc la oameni și aruncă vina pe clasa politică. Țara noastră își arde în tinerii în cluburi, bebelușii în maternități, bolnavii în saloanele de ATI și pe masa de operație. Le dă foc cu bună știință și dă vina pe clasa politică, în loc s-o schimbe odată pentru totdeauna și să-și salveze oamenii din flăcări.

Preferă să gireze un sistem defect, incompetent și iresponsabil, cu spitale politizate până la nivel de portar, cu subfinanțare și cu deficiențe ce duc invariabil la tragedii. Alaltăieri a fost Giulești, ieri a fost Colectiv, aseară Piatra Neamț și e doar o chestiune de zile până când va arde în altă parte.

Sistemul nostru sanitar e o Dacie 1100 pe care am grefat, de-a lungul a 30 de ani, diferite motoare: medici, protocoale, miniștri, legi, reforme. Toate au dus către același deznodâmânt: dezastrul.

Într-o țară în care nici nu știi ce arde mai tare – nepăsarea sau incompetența -, ministrul Sănătății declară că de vină e clasa politică. Ce ușor e să te speli pe mâini aruncând vina pe un concept, domnule ministru! Din clasa politică fac parte foști, actuali și viitori, iar sistemul se perpetuează la infinit, așa că niciodată nu știm pe cine să dăm vina! Ce convenabil!

Au trecut mai bine de cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv și nici până astăzi vinovații nu au fost pedepsiți. Dar nu-i nimic, noi avem memoria scurtă și ni se declanșează doar afectiv, așa că Piatra Neamț va deveni curând o „simplă amintire”.

Stați liniștiți pe scaune, domnilor Orban și Tătaru. Împreună cu dumneavoastră și cu partenerii dumneavoastră corupți (șefi de CJ-uri, manageri de spitale ș.a.m.d.), vom continua să împingem sistemul sanitar spre periferie, până când se va alege praful de tot. Neajunsul cel mai mare e că oricâte guverne ar cădea, boala noastră numită nepăsare tot nu va avea leac.

De 30 de ani, România își dă foc la oameni și o face cu bună știință.

(Cosmin Șontică)

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: