
Ieri, 11.02.2025, într-un cadru elegant și festiv a avut loc conferința de lansare a proiectului „Noi Competențe pentru Noi Locuri de Muncă”, derulat în cadrul Programului Operațional Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritate: P09 „Consolidarea participării populației în procesul de învățare pe tot parcursul vieții pentru facilitarea tranzițiilor și a mobilității”. Apelul: PEO/78/PEO_P9/OP4/ESO4.7/PEO_A36-Ține pasul-Regiuni mai puțin dezvoltate.
Evenimentul s-a desfășurat la Casa Berarilor unde, partenerii proiectului Camera de Comerț, Industrie și Agricultura Vrancea, Asociația Formare, Dezvoltare, Asistență-ForDa Buzău și Asociația Centrul de Calificare și Pregătire Profgesională Buzău, prin reprezentanții lor au prezentat celor care au răspuns invitației de la participa la această conferință obiectivele proiectului, principalele activități care se vor derula până la sfarsitul anului 2026, precum și rezultatele urmărite.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea resurselor umane din Regiunea Sud – Est prin promovarea învățării pe tot parcursul vieții pentru a face față schimbarilor tehnologice, digitalizării și tranziției la o economie verde, premiza pentru creșterea competivității și asigurării unei ocupării durabile, de calitate.
OS1. Creșterea gradului de informare și conștientizare a importanței formării profesionale continue și participării la programele de formare profesională continuă, inclusiv în ceea ce privește promovarea principiilor și temelor orizontale din Programul Educatie și Ocupare, a unui număr de 600 persoane din rândul angajaților și angajatorilor din Regiunea Sud-Est.
OS2. Creșterea numărului de instrumente/ințiative de consiliere profesională oferite unui număr de 614 angajați din Regiunea Sud – Est, prin implicarea acestora în programe de informare și consiliere profesională personalizate concepute și susținute astfel încât să contribuie la formarea unei atitudini favorabile în ceea ce privește învățarea pe tot parcursul vieții.
OS3. Actualizarea cunoștințelor și competențelor specifice, inclusiv digitale și verzi, ale unui număr de 614 angajați din Regiunea Sud – Est, pentru a se adapta la schimbare și mobilitate profesională în continuă corelare cu evoluțiile tehnologice, într-o piață a forței de muncă în continuă schimbare.
Grupul ţintă al proiectului este format din:
- 614 angajaţi (inclusiv persoane care ocupă poziții de management)
- ce provin din întreprinderi publice și private care îşi au reşedinţa sau domiciliul în Regiunea Sud-Est, județele Brăila, Buzău, Galați și Vrancea,
- au vârsta cuprinsă între 18 – 64 ani.
Principalele activități desfășurate în cadrul proiectului sunt:
- Campanii de informare și conștientizare angajați și angajatori privind importanța participării la programele de formare profesională continuă.
- Consiliere profesională pentru angajați.
- Formare profesională.
Cursuri autorizate de inițiere / specializare:
- Operator introducere validare și prelucrare date;
- Operator la prelucrarea mezelurilor;
- Operator la prelucrarea maselor plastice;
- Lucrător comercial;
- Inspector în domeniul securității și sănătății în muncă;
Cursuri autorizate calificare nivel 2:
- Confecționer asamblor articole din textile;
- Tranșator;
- Lucrător comercial;
- Tinichigiu – carosier;
Cursuri competenţe digitale:
- Competenţă digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică;
Cursuri neautorizate perfectionare:
- Managementul echipei;
- Marketing digital;
- Utilizarea eficentă a resurselor și gestionarea deşeurilor.
Creșterea gradului de informare și conștientizare angajați și angajatori în ceea ce privește importanța participării la formare profesională continuă, creşterea participării angajaților la programele de consiliere profesională pentru încurajarea participării la programele FPC şi dezvoltarea carierei.
precum și creșterea gradului de informare și constientizare angajați și angajatori în ceea ce privește principiile Egalității de șanse și de tratament între femei și barbați, nediscriminării și prevenirii oricărei forme de discriminare, accesibilității pentru persoanele cu dizabilități, dezvoltării durabile sunt principalele rezultate așteptate la finalul proiectului derulat în perioada 01.12.2024-30.11.2026.
Valoare totală proiect: 4.963.774,16 lei
Valoare cofinanțare Uniunea Europenă: 4.219.208,04 lei
Valoare din bugetul național: 744.566,12 lei.
Bani pt buzunarele unora. Cursuri dedicate unora care deja au specialități în domenii, mese rotunde, pliante și reclame, iar la final ……apa trece , banii rămân.