Știrile zilei

S-a stins la numai 25 de ani | „Avea o minte sclipitoare”

Știai că avem un grup dedicat noutăților din județul Buzău? Click AICI pentru a te înscrie!


S-au împlinit cinci ani de la dispariția fulgerătoare și nedreaptă a tânărului actor buzoian Sorin Șaguna. Supranumit „micul Beligan”, Sorin avea și preocupări literare, reușind să publice, până la vârsta de 25 de ani, trei volume de poezii, despre care criticii literari au spus că sunt de o incontestabilă valoare.

Sorin Șaguna s-a născut la Buzău, în anul Revoluției, 1989. După ce a absolvit Liceul de  Arte „Margareta Sterian”, buzoianul s-a înscris la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, având ocazia să joace pe scenă alături de cei mai îndrăgiți actori. A absolvit Facultatea de Actorie cu media 10 și s-a angajat la teatru, unde s-a făcut imediat remarcat în piesa „O noapte furtunoasă”, alături de Florin Zamfirescu.

Debutul literar și l-a făcut la vârsta de 17 ani, cu volumul de versuri „Apus de infinit“. În anul 2007, a publicat volumul de versuri „Pur tu…“, iar în 2008, un alt volum de versuri, care avea să fie ultimul, „Dumnezeu pentru o clipă“.

La începutul anului 2014, Sorin a început să se simtă rău. Sunt voci care au afirmat că medicii nu au reușit să-i pună lui Sorin un diagnostic precis, dar se pare că toate problemele ar fi pornit de la o toxoplasmoză. În ultima parte a vieții, actorul buzoian a stat mai mult internat prin spitale.

  • „Avea o minte sclipitoare.”

Tânărul actor a intrat în sufletele românilor după ce primit câteva roluri care l-au făcut celebru. În urmă cu câțiva ani, Sorin a jucat în piesa „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, difuzată pe micile ecrane de sărbători. Actorul Florin Zamfirescu, cel care i-a fost profesor lui Sorin, a fost șocat la auzul veștii că fostul său discipol nu mai este:

„Sunt șocat până la Dumnezeu. A murit un copil care era foarte talentat, ca dovadă că l-am recomandat multor actori. (Avea o minte sclipitoare. Sorin Șaguna era un om care putea să țină discursuri, era un spirit viu și curios. (…) Am rămas stupefiat”, a mărturisea, acum cinci ani, Florin Zamfirescu.

Cele peste 300 de creații ale „micului Beligan” se disting de poeziile generației actuale printr-un misticism profetic și prin viziunea apocaliptică asupra sfârșitului. Într-una dintre primele sale poezii publicate, tânărul actor și scriitor vorbește despre moartea sa, pe care o vede mai degrabă ca pe o eliberare decât ca pe un ieșire definitivă din existență. De un tragism sfâșietor, versurile scot la iveală că Sorin Saguna și-ar fi prevestit sfârșitul cu mult timp înainte. Redăm, în integralitate, opera „Am plecat”:

„Azi, eu am apus.

Am plecat către lumi minunate.

O prostie m-a făcut să am trup

nu știu de ce am vrut să am și sentimente.

Azi eu nu mai sunt om, am ajuns iar liber,

sunt același zburător neînfricat

Am ajuns același infinit,

am scăpat de durere,

sunt anonim și nu mai sunt nimic,

azi, eu am devenit o amintire.

M-am întors acasă,

în cununi de lumină.

Stelele străluceau pentru mine,

totul era un vis.

Am scăpat de realitate

Azi e ziua în care m-am făcut stea.”

Sorin Șaguna s-a stins din viață pe 9 iulie 2014, la un spital din Capitală. A lăsat o familie distrusă de durere, dar și o operă care îl va păstra veșnic în inimile celor care l-au cunoscut.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close