Cultură

„Sârba procurorilor”. Autopsia unei răzbunări

Dacă nu oprește cineva repede „sârba procurorilor”, e foarte probabil ca, în toamnă, să nu avem niciun candidat la prezidențiale. Cine crede însă că tăvălugul pornit  împotriva politicienilor puterii și nu numai e întâmplător, se înșală amarnic.

Declanșat în an electoral, circul arestărilor de politicieni face parte dintr-un amplu scenariu machiavelic plămădit și respectat cu exactitatea unui ceas elvețian, încă de la pseudo-lovitura de stat din 2012.

Pentru cine nu știe, Traian Băsescu a fost demis de 8 milioane de români la referendumul din 2012, moment în care, președintele-jucător a pus în operă cel mai negru scenariu pe care l-a avut România postdecembristă.

  • Ponta și Antonescu și-au asumat eșecul referendumului, însă au continuat lupta împotriva președintelui „neconstituțional„. Efectul a fost de bumerang. Repus în drepturi depline la șefia  statului, Traian Băsescu a început să lovească în ”paiața de la Cotroceni” și în „premierul copy-paste”, oameni care reușiseră, pentru moment, să construiască visul de 10 ani al românilor, numit USL.

Destrămarea Uniunii, de care Cotroceniul n-ar fi fost străin, a reușit să ofere președintelui satisfacția distrugerii credinței românilor într-o societate democratică, eliberată din chingile politicului.

Revanșa marinărească abia începuse. Actul de justiție pe care, chipurile,  președintele îl eliberase de sub tutela partinică, a devenit instrumentul unei vendete personale împotriva celor care îndrăzniseră să demită un șef de stat infailibil.

A urmat o serie de arestări și dosare politice instrumentate după bunul plac al unora. Celulele penitenciarelor s-au umplut de politicieni cu nume grele, care au avut proasta inspirație de a se pune cu „nașul”. Oameni care, la un moment dat,  au însemnat ceva pentru România, au ajuns să poarte zeghe și să îndure oprobriul public, doar de hatârul unui om care n-a ținut câtuși de puțin la „nava” pe care se laudă că a condus-o cu cinste.

A venit primăvara. Se apropie alegerile și probabil că, odată cu ele, un nou val de arestări. La Rahova, gardienii pregătesc de zor celulele ce vor găzdui de acum încolo o nouă tranșă de politicieni.  Dacă „sârba procurorilor” va continua, este posibil ca, în toamnă, la alegerile prezidențiale să n-avem pe cine vota.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Un comentariu

  1. Este foarte corecta concluzia/. Procurorii au intrat in campanie odata cu Basescu, desi nici unul dintre ei n-are voie sa faca politica. Au arestat, au denigrat, au lovit in imagia unor lider PSD, doar doar le vor mai scade apetitul de campanie electorala. Mai nou vad ca daca judecatorii le-au respins arestarile, s-au grabit intro luna sa si trimit adosarul in instanta, poate in felul asta Cosma nu va mai fi activ in campanie. Acum se pregateste Gabirela Firea cu sotul ei Pnadele, dupa cum o ameninta Basescu aseara pe senatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close