Articolul zileiȘtirile zilei

Șase ani de lacrimi, șase ani de dor și de întrebări fără răspuns…

Astăzi se împlinesc șase ani de la moartea militarilor buzoieni Adrian Vizireanu și Iulian Dumitrescu, uciși în Afganistan în timpul unei misiuni de instruire a forțelor de ordine locale. După tragedia de pe 7 mai 2016, familiile celor doi eroi nu și-au mai revenit niciodată. Camarazii le poartă recunoștință veșnică și, alături de rude și de prieteni, le cinstesc memoria în fiecare an.

Sublocotenenții post-mortem Adrian Vizireanu și Iulian Dumitrescu au căzut la datorie pe data de 7 mai 2016, în apropiere de localitatea Kandahar, în timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. Cei doi au căzut secerați de gloanțele unor persoane îmbrăcate în uniforma forțelor de securitate afgane, chiar în timpul unei misiuni de instruire a polițștilor locali.

După tragedia din Afganistan s-a vorbit despre eroismul lui Adrian Vizireanu, care, deși împușcat, a continuat să tragă în atacatori. A luptat până în ultima clipă, dar pentru el nu s-a mai putut face nimic. Hemoragia masivă i-a adus sfârșitul, fiind împușcat în zona arterei femurale.

Sublocoteneții post-mortem Iulian Dumitrescu (stânga) și Adrian Vizireanu

Cei doi eroi au fost decorați cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

Durerea a fost prea mare pentru familiile celor doi militari căzuți la datorie. La mormintele lor din Cimitirul Eroilor ard veșnic lumânări, în timp ce buchetele de flori amintesc de tinerețea curmată nedrept și devreme.

Un al treilea militar buzoian, Bogdan Dragomir, a fost împușcat și el, dar a supraviețuit și a fost transferat la un spital din Germania. Astăzi reprezintă România la competițiile INVICTUS, dedicate veteranilor și militarilor cu dizabilități.

Eroii Adrian Vizireanu și Iulian Dumitrescu vor trăi veșnic în inimile celor care i-au iubit. Din dorința de a leeterniza numele, autoritățile buzoiene au atribuit numele lor unor străzi din oraș, iar anual, pe 7 mai, se întâlnesc la cimitir pentru a-i omagia.

Cinste și onoare memoriei lor!

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: