Puține școli din județul Buzău se pot lăuda cu o poveste atât de interesantă precum cea a Școlii Gimnaziale din Vintilă Vodă. Cu o istorie de peste un veac, școala stă și astăzi mărturie generozității a doi oameni care au pus binele comunității înaintea propriilor interese.
Era anul 1906, când primarul comunei Vintilă Vodă, Tache Tocilescu, a decis împreună cu soția sa, Ecaterina, să construiască, pe cheltuiala proprie, un local de școală cu locuință pentru învățător. Erau vremuri marcate de lipsuri și de mari frământări sociale; copiii nu aveau o școală a lor și învățau în încăperi înghesuite și sărăcăcioase.
Răspunzând nevoilor unei generații care-și dorea cu ardoare să învețe, cei doi soți, proprietari din Vintilă-Vodă, își folosesc resursele materiale pentru a construi o școală „cum nu se putea vedea oriunde în acea vreme” (revista „Plaiuri vintilene, nr. 1 / august 2016 p.3). Clădirea cuprindea o sală de clasă, un coridor, o cancelarie și trei camere de locuit pentru învățător.
În Țările Române, școala s-a născut la streașina bisericii, prin grija slujitorilor Domnului. Acest lucru s-a împlinit frumos și la Vintilă Vodă, acolo unde tot un fel de slujitor al binelui, Tache Tocilescu, zidește acest lăcaș al învățăturii, la doi pași de Mănăstirea Sf. Nicolae. Din dragoste și grijă pentru locuitorii comunei Tache Tocilescu va dona clădirea primăriei din localitate. Actul de donație este păstrat și astăzi la loc de cinste, unde toți elevii și vizitatorii școlii îl pot vedea:
Subsemnatul, TACHE TOCILESCU, proprietar,domiciliat în comuna Vintila Vodă, plaiul Slănic, judetul Buzău,pentru a-mi arăta dragostea si interesul ce îl port conlocuitorilor mei din comuna Vintilă Vodã,unde m-am născut si unde locuesc,declar cã dãruesc comunei Vintilă Vodã,localul de constructiune de zid împletită cu fer,compusă din sease încăperi,construit de mine pe locul comunei pentru a servi ca local de scoalã pentru copiii satului.
Această donațiune o fac în mod irevocabil, fãrã nici o altă condițiune, decât ca școala să poarte numele de: „Ecaterina si Tache Tocilescu.” se consemnează în actul de donație.
Viața școlii nu poate fi privită separat de cea a comunității. Primăria, Biserica, Biblioteca, Ocolul Silvic și alte instituții din comună au fost parteneri activi, implicați în viața școlii, educația beneficiind de sprijinul și de atenția celor care, vremelnic, au condus destinele acestei comune.
Astăzi, școala se poate mândri cu elevi implicați în numeroase activități, cu profesori dedicați meseriei pe care și-au ales-o și cu proiecte care aduc plusvaloare actului educativ.
Frumos articol!
Se vede treaba ca nici oamenii nu se mai fac ca pe vremuri…societatea comunista si cea capitalista au viciat sufletele, din pacate.