Știrile zilei

Se deschide luni. Prima imagine afișată

Luni se inaugurează pasajul subteran de pe bulevardul Unirii, reabilitat de Primăria Buzău în ultimii ani. Anunțul a fost făcut de primarul Constantin Toma, în cadrul unei conferințe de presă.

Așadar, au mai rămas doar câteva zile până la darea în folosință a pasajului subteran de pe bulevardul Unirii. Au fost executate ultimele finisaje, iar reprezentanții unei firme contractate de Primărie au montat camere de supraveghere pe toată lungimea pasajului.

Deși lucrarea s-a finalizat de ceva vreme, pasajul subteran de la „Sfântul Sava” nu a fost încă dat în folosință din cauza temerilor tot mai mari că acesta ar putea deveni ținta unor acte de vandalism. De altfel, unul dintre pereți a fost deja „decorat” cu un graffiti, necesitând revopsirea suprafeței.

  • Galerie de artă, nu comercială.

Dacă în trecut s-a vehiculat că în pasaj ar urma să fie amenajată o galerie comercială, astăzi lucrurile stau cu totul diferit. Potrivit edilului buzoian Constantin Toma, în pasaj va fi amenajată o expoziție fotografică similară galeriei foto în aer liber de pe Calea Eroilor. Prima fotografie pe care o vor vedea buzoienii care coboară în pasaj va fi cea a documentului (Epistola ecclesiae gotice) în care se vorbește despre martiriul Sfântului Sava de la Buzău, redactat în anul 374 și păstrat în Biblioteca „San Marco” din Vatican.

De altfel, prima menţiune documentară a Buzăului datează din secolul IV d.Hr. şi se referă la chiar la faptele, credinţa ortodoxă şi martiriul lui Sava de la Buzău (Sava Gotul), înecat la 12 aprilie 372 în apa râului Mousaios (Buzău) de către goţii necreştinaţi conduşi de Athanaric. Documentul „Pătimirea Sfântului Sava”, redactat în anul 376, se păstrează în copii la Biblioteca Vaticanului şi Biblioteca „San Marco” din Veneţia. Ziua de 12 aprilie este marcată în Calendarul creştin-ortodox ca ziua Sfântului Mucenic Sava de la Buzău. Din mai 1996, Sfântul Sava a devenit patronul spiritual al meleagurilor buzoiene.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close