Educaţie

Se reînființează școlile profesionale de 3 ani

Din toamnă, 24 de clase de învățământ profesional vor putea pregăti 672 de elevi buzoieni care aleg să învețe o meserie în cadrul școlilor profesionale de 3 ani.prof

Începând din această primăvară, elevii de clasa a VIII-a se vor putea înscrie la şcoala profesională de trei ani pentru anul şcolar 2014-2015.
Inspectoratul Școlar Județean Buzău a publicat deja lista liceelor care vor înființa clase de învățământ profesional.  Acesta se va organiza numai în licee care au contracte cu firme, iar în primul an elevii vor face pregătire profesională de bază şi în următorii doi ani pregătirea de specialitate.
  • La Buzău, 15 licee și grupuri școlare au semnat deja contractele cu unitățile în care elevii vor desfășura pregătirea practică.
    Liceul Tehnologic  Meserii și Servicii, Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Filipescu”, Liceul Tehnologic  ,,Grigore C. Moisil”, Colegiul Agricol Dr.C.Angelescu Buzau, Liceul Tehnologic Agricol   Smeeni, Liceul Tehnologic „Costin Nenițescu”, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” , Colegiul Tehnic , Liceul Tehnologic „Victor Frunză” Râmnicu Sărat, Liceul Teoretic  Beceni, Liceul Tehnologic ”Sf.Mucenic Sava” Berca, Liceul Tehnologic ”I.A.Radulescu Pogoneanu” Pogoanele, Liceele  Tehnologice din Pătârlagele și Vernești și Seminarul Teologic Buzău vor pregăti brutari, bucătari, ospatari, cofetari, strungari, tâmplari, sudori, mecanici auto, frigotehniciti, vânzători, lucrători în agricultură și cântăreți bisericești, care, după finalizarea studiilor, se vor putea integra mai ușor pe piața muncii.

Până acum, elevii se puteau înscrie la învățământul profesional abia din clasa a X-a. Potrivit noii metodologii, durata școlii profesionale s-a mărit de la 2 la 3 ani, iar absolvenții claselor a geta-burducea (2)VIII-a care vor să învețe o meserie se pot înscrie direct în clasa a IX-a.

„Învățământul profesional de 3 ani reprezintă o alternativă la învățământul liceal și oferă posibilitatea elevilor de a avea un parcurs profesional încă din clasa a IX-a. El  asigură pregătirea practică a elevilor, pe baza unor contracte încheiate cu operatori economici și instituții publice. Mai mult decât atât, toți elevii vor beneficia de burse în cuantum de 200 de lei, sprijin financiar garantat pentru frecventarea învățământului profesional”,  a precizat pentru Ziua de Buzău  inspectorul școlar general, Geta Burducea.

 

 

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

/* ]]> */