Politică

Sebastian Radu: Sumele pentru norma de hrană a pacienților trebuie să crească

Nutriția este o componentă esențială a managementului bolilor. Organizația Mondială a Sănătății accentuează faptul că pentru o sănătate bună este nevoie de o nutriție bună, iar numeroase studii arată că dieta afectează în mod semnificativ starea de sănătate.

În situația de acum, în care ne confruntăm cu o criză medicală fără precedent în trecutul recent, amenințarea pe care o reprezintă coronavirusul SARS-CoV-2 trebuie tratată cu seriozitate și măsuri prin care să se asigure cele mai bune șanse de supraviețuire și recuperare pacienților, inclusiv în ceea ce privește hrana. În România, la ora actuală pentru un pacient adult norma de hrană este de 10 lei/zi.

De aceea, deputatul social democrat buzoian Sebastian Radu, membru al Comisiei pentru sănătate și familie a adresat ministrului sănătății o întrebare parlamentară cu privire la nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.

„Îngrijirea pacienților trebuie să ia în considerare toți factorii care pot influența evoluția bolii. Pe lângă tratamentul medicamentos și proceduri trebuie să avem în vedere și cu ce hrănim bolnavii. Chiar Hipocrate, părintele medicinei, spunea „Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană”.

În Italia, de exemplu, în 2018 norma în spitalele de stat era în medie de 12 euro pe zi. În Spania, tot în 2018, de 7 euro. Aproape 34 de lei la cursul actual. La noi, 10 lei. Deși, am înțeles dintr-un caz relatat recent în presă că la Spitalul Județean din Piatra-Neamț hrana era în valoare de 7 lei/zi, iar un pacient adult bolnav de SARS-CoV-2 primea 50 de grame de salam, 20 de grame de unt și 2 felii de pâine. 7 lei/zi este suma prevăzută pentru bolnavi internați în staționare de zi, adică pentru maximum 12 ore. Mă îndoiesc de faptul că un pacient cu SARS-CoV-2 se internează pentru doar 12 ore. Și mai recent, una din mamele internate la maternitatea din Timișoara a declarat: Miercuri la prânz, ni s-a oferit un iaurt, la cină un corn cu un mini-unt, un ou fiert sau posibilitatea de a alege un corn cu o felie de parizer. Bolnavii de diabet, cei cu hepatită, lăuzele, au prevăzute sume diferite pentru alocațiile de hrană. Pentru că au nevoi alimentare diferite.

Astfel că, i-am cerut ministrului să răspundă la întrebarea dacă suma de 10 lei/zi pentru un pacient adult i se pare suficientă și dacă celor internați li se oferă meniu diferențiat în funcție de bolile cronice de care suferă sau situațiile în care se află. Și pentru comparație, care este suma plătită pe zi pentru masa unei persoane aflată în carantină.

În completare, l-am întrebat pe ministrul sănătății dacă ia în considerare și acordarea posibilității legale ca fiecare spital să poată stabili suma pentru norma de hrană a pacienților. Medicii curanți știu cel mai bine ce nevoi au aceștia iar opiniile lor ar putea face diferența pentru bunăstarea bolnavilor.

Studiile din ultimii ani au demonstrat că pacienții care nu sunt hrăniți corespunzător ca număr de calorii și calitate necesită perioade mai lungi de spitalizare și pot dezvolta complicații. Deci creșterea sumelor prevăzute pentru alimentația pacienților internați în spitalele publice se impune pentru a veni în ajutorul acestora atât pe perioada epidemiei de SARS-CoV-2, dar și pentru viitorul fiecărui cetățean care va avea nevoie de îngrijiri medicale și internare în spitalele de stat din România.”- Sebastian Radu

Biroul de presă al deputatului

Nicolaie-Sebastian-Valentin RADU

Circumscripția electorală nr. 10, Buzău

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!