Utile

Semnele deficitului de magneziu: când să acționați

(P)

Magneziul este un mineral esențial pentru orice om modern. Un bărbat adult ar trebui să primească 400 mg pe zi, iar o femeie – 310 mg din acest macronutrient. În același timp, la persoanele cu diabet, hipertensiune arterială și/sau niveluri ridicate de cortizol, norma zilnică este chiar mai mare. De asemenea, aceasta crește la femei în timpul sarcinii și alăptării.

Mai jos vă vom spune ce semne puteți recunoaște deficitul de magneziu, precum și modalități de a reaproviziona acest mineral în organism.

Semne ale deficienței de magneziu

Deficitul de magneziu (hipomagneziemia), ca și deficitul de alte vitamine și minerale, se poate manifesta printr-o gamă destul de largă de semne și simptome. Unul dintre cele mai cunoscute este crampele/spasmele musculare, care apar de obicei în timpul somnului de noapte și care implică adesea picioarele.

Deficitul de magneziu în organism poate fi indicat și prin semne precum:

  • probleme de somn – timp îndelungat de adormire și calitate slabă a somnului (de exemplu, treziri frecvente);
  • oboseală fizică constantă și slăbiciune, chiar și după odihnă;
  • iritabilitate crescută, anxietate și nervozitate, chiar și fără cauze aparente și evidente
  • dureri de cap frecvente și, în unele cazuri, atacuri de migrenă;
  • întreruperi ale inimii – cel mai adesea aritmie, tahicardie și alte patologii ale sistemului cardiovascular
  • creșterea tensiunii arteriale;
  • tulburări gastrointestinale – în special, constipație;
  • unghii fragile, căderea părului, piele ternă;
  • probleme de sensibilitate la nivelul mâinilor și/sau picioarelor – deficitul de magneziu poate provoca furnicături, „piele de găină”, amorțeală temporară.

Important: Simptomele de mai sus sunt inerente și altor afecțiuni, astfel încât numai un medic poate diagnostica deficitul de magneziu pe baza rezultatelor testelor de laborator.

Factori care contribuie la deficiența de magneziu

Stresul psihologic constant stimulează producția de cortizol, unul dintre hormonii de stres. Cortizolul „arde” magneziul din organism. Cu toate acestea, alte boli sau afecțiuni pot duce, de asemenea, la o deficiență a acestui mineral, inclusiv:

  • aportul inadecvat de magneziu cu alimente – consumul unor cantități insuficiente de alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nucile, semințele, leguminoasele și produsele din cereale integrale;
  • afectarea absorbției magneziului – unele boli gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala Crohn, pot afecta absorbția magneziului în intestin;
  • excreția crescută a magneziului din organism – consumul de alcool, consumul de cafeină și administrarea anumitor medicamente (de exemplu, diuretice – diuretice)
  • nevoia crescută de magneziu – aceasta include sarcina, alăptarea, activitatea fizică intensă și anumite boli (hipertensiune arterială, diabet etc.).

Dacă prezentați simptome care pot indica o deficiență semnificativă de magneziu, trebuie să consultați un medic cât mai curând posibil pentru diagnostic și tratament adecvat. Medicul poate prescrie analize de sânge pentru a determina nivelul de magneziu din organism, precum și recomanda administrarea de suplimente de magneziu.

Printre suplimentele cu magneziu cu adevărat eficiente se numără Magne B6. Suplimentul conține nu numai magneziu într-o formă biodisponibilă, ci și vitamina B6. Această combinație are un efect mai pronunțat și, în ciuda popularității sale largi, Magne B6 pret este disponibil pentru toți clienții.

Vă rugăm să rețineți! Numai un medic are dreptul de a recomanda orice suplimente cu magneziu: un exces al acestui mineral poate fi periculos pentru sănătate și chiar pentru viață.

Durata cursului de administrare a suplimentelor cu magneziu este, de asemenea, stabilită de un medic în fiecare caz. Aceasta depinde de stilul de viață, de gradul de severitate al deficienței și de alți factori individuali. Este necesar să respectați toate recomandările unui medic specialist.

Fiți sănătoși!

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!