Știrile zilei

Șoferii vor plăti cu 50 de bani per litru mai puțin în benzinăriile din România

Joi, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul a identificat o soluție în criza prețurilor carburanților. Este vorba despre o compensație de 50 de bani per litru, care se va aplica direct la pompă.

„Am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani aplicată direct la pompă. Aolicăm această decizie, o măsură ce a fost adoptată și de alte țări. Implică atât responsabilitatea guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, jumătate din reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism implementat între distribuitori și ministerele de resort. Se pare că cealaltă jumătate a subvenției ar urma să fie suportată de companii.

Subvenția va fi valabilă în toate benzinăriile, în următoarele trei luni, fiind evidențiată pe fiecare bon fiscal.

Sunt și specialiști care cred că acordarea de subvenții nu va stopa creșterea prețurilor la carburanți și că, fiind acordată de la bugetul de stat, ea va genera creșteri de taxe în sectorul public.

Pe de altă parte, nu este exclus ca benzinăriile să majoreze prețurile odată cu acordarea subvenției. În acest caz, unica soluție de stopare a scumpirilor ar fi plafonarea prețurilor.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button