Știrile zilei

Soluția găsită de primarul din Siriu pentru locuințele fără curent electric

Primăria Siriu continuă seria investițiilor menite să schimbe în bine viața locuitorilor din cea mai frumoasă comună de munte a Buzăului. De curând, tânărul primar Dragoș Voicu a mai bifat o reușită în plan administrativ: montarea de panouri solare pentru producerea și stocarea energiei electrice în mai multe gospodării fără curent.

Gura Siriului este unul dintre cele cinci sate ale pitoreștii comune Siriu. Poziționat într-o zonă de o rară frumusețe, acolo unde apele repezi ale Buzăului își găsesc liniștea în calmul netulburat al lacului de acumulare Siriu, satul care numără până într-o sută de familii nu este electrificat. Mai mult, satul a fost declarat stațiune turistică de interes local.

În luna august, în cinci gospodării din Gura Siriului care nu au avut niciodată curent au fost montate panouri fotovoltaice și baterii de mare putere, care stochează energia atât de necesară unei familii. Proiectul a fost realizat de Primăria Siriu, cu fonduri nerambursabile de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Pentru Primăria condusă de Dragoș Voicu, electrificarea satului Gura Siriului a reprezentat o preocupare constantă. După succesul cu panourile fotovoltaice, edilii au depus un nou proiect, pe fonduri norvegiene, pentru extinderea proiectului și la alte locuințe din Gura Siriului.

Asta nu înseamnă că primăria nu face tot ce îi stă în putere pentru îndrăznețul proiect de exindere a rețelei electrice către Gura Siriului. Ultimul deviz însă, întocmit la solicitarea primăriei, indică un cost uriaș, de aproape 3 milioane de euro. Din acești bani, cofinanțarea Hidro Electrica este de numai 200.000 de lei, în timp ce restul de până la 3 milioane ar rămâne în sarcina Primăriei. Deocamdată, efortul financiar este mult prea mare pentru bugetul local al comunei Siriu.

În amonte de coada Lacului Siriu, viața a început să aibă o altă unitate de măsură. În viitor, și în alte gospodării din sălbatica da frumoasa zonă a Guriii Siriului vor fi montate panouri fotovoltaice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!