Știrile zilei

Soluție în dosarul „Jaful secolului” de la Buzău!

Magistrații Curții Supreme sunt așteptați să dea astăzi soluția finală în dosarul retrocedărilor ilegale a peste 5000 de hectare de pădure la Gura Teghii. REPORTER BUZOIAN va publica în scurt timp decizia magistraților.

Așa-zisul dosar „Beganu” a fost înaintat de către DNA instanței în primăvara anului 2015, atunci când 12 persoane – printre care foști prefecți ai județului, un magistrat, un avocat și un afacerist – au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Prima soluție în dosar a venit de la Curtea de Apel Ploiești pe 28 iunie 2018. Inculpații au făcut recurs, astfel că dosarul a ajuns la Înalta Curte. La ultimul termen, judecătorii au amânat pronunțarea în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure din județul Buzău, iar astăzi urmează să fi dictată o soluție.

  • Jaful secolului.

În primă instanță, cel mai zguduitor caz de corupție al ultimelor decenii s-a soldat cu zeci de ani de închisoare. În urmă cu doi ani, instanța l-a condamnat pe afaceristul Gheorghe Ceteraș, cel de la care a pornit totul în acest caz, la 10 ani și 8 luni închisoare cu executare. Pedepse aspre au primit și doi foști prefecți de Buzău, Paul Beganu și Maria Buleandră, care au fost condamnați la 9 ani și 8 luni de închisoare, respectiv  5 ani și 6 luni.

Fostul șef de la ITRSV Focșani, Alexandru Lefter, a primit 5 ani de închisoare, avocatul Cosmin Vasile tot 5 ani, Ion Irimia, fost lucrător la Direcția Silvică Buzău, 5 ani și jumătate, în timp ce fostul judecător de la Pătârlagele, Neculae Toader, a fost condamnat la 6 ani si 6 luni închisoare. Totodată, fostul jurist al Prefecturii, Ștefan Feraru a primit 3 ani si 2 luni de închisoare iar fostul secretar al Primăriei Gura Teghii, Iuliana Panaete, 4 ani  cu executare.

În același dosar au mai fost condamnați alți doi inculpați: Eduard Moiseanu – 4 ani închisoare cu executare; administratorul societății Forestiera Ardeleana, Gheorghe Poenaru – 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare. În același dosar, Anton Constantin a fost condamnat la 3 ani închisoare cu executare.

Pe de altă parte, instanța a dispus confiscarea unor sume importante de bani de la 8 dintre inculpați. Cea mai mare sumă (2.288.000 euro şi 10.000 lei) ar urma să fie plătită de afaceristul Gheorghe Ceteraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button