Știrile zilei

Știrea care a îngrozit Buzăul: „Riscă să se rupă!”

De ani de zile, mulți dintre locuitorii Văii Buzăului stau cu sabia deasupra capului după ce diverse persoane au răspândit în online – adică acolo unde e posibil orice – informația că barajul de la Siriu este la un pas să se rupă. 

Numai anul trecut, o „știre” apărută în mediul online semăna panică printre locuitorii județului Buzău. Informația făcea referire la faptul că barajul de la Siriu este pe cale să „spulbere localități și o capitală de județ cu 200.000 de locuitori”. 

La momentul respectiv, știrea voit alarmistă făcea zeci de mii de accesări. Cunoscând dimensiunile impresionante și potențialul distructiv pe care l-ar avea ruperea barajului, mii de oameni au citit „știrea” cu sufletul la gură, imaginându-și că sfârșitul e aproape:

„Unul dintre cele mai mari baraje riscă să se rupă și amenință România. Început în 1975 și terminat peste două decenii, în 1994, Barajul Siriu, al doilea stăvilar de anrocamente, ca mărime, din țară, este în pericol să cadă. Versanții ce-l împrejmuiesc nu au primit înjecțiile la bază cu lapte de ciment, alunecările de teren sunt la ordinea zilei, drumul ce leagă Buzăul de Brașov se scufundă, iar muntele ”gâlgâie” și aruncă noroi pe carosabil.

Ruperea Barajului de la Siriu ar putea duce la producerea unui adevărat val ucigaş, care ar mătura de pe faţa pământului zeci de sate şi oraşe şi ar crea o undă de şoc ce ar fi resimţită şi în Bucureşti. Aproape 200.000 de locuitori ai judeţului ar trebui evacuaţi în cel mult o oră, iar Valea Buzăului ar deveni „ieşire la mare”.

În opinia specialiştilor, în ipoteza unei catastrofe la acumularea din Munţii Buzăului, viitura produsă de ruperea barajului ar avea 30 metri înălţime la intrarea în oraşul Nehoiu, înghiţindu-i, efectiv, pe cei 11.631 locuitori, şi ar ajunge în oraşul Buzău cu o înălţime de 7-8 metri, forţa de distrugere a acestei viituri fiind de neimaginat, distrugând practic tot ce va întâlni în cale.”, se arăta în articolul încă prezent pe site-ul AMPRESS.RO.

În replică, prefectul de la acea vreme i-a sfătuit pe cetățeni să se informeze din surse credibile, luând totodată poziție față de știrea apărută și formulând un punct de vedere:

„Prefectul Județului Buzău, doamna Carmen Ichim, a luat act de apariția în mediul online a unui material de presă publicat de o agenție de știri din București și care face referire la un risc iminent al ruperii Barajului Siriu, solicitând un punct de vedere din partea Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița cu privire la informațiile vehiculate. Pentru corecta informare a opiniei publice, ABA Buzău-Ialomița face următoarele precizări:

– Barajul Siriu este realizat din materiale locale cu umpluturi de tip zonat și nucleu central de argilă, având o alcătuire constructivă în acord cu practica inginerească în domeniu, și a fost pus în funcțiune în prima etapă în anul 1988, aflându-se în continuare în faza de umplere experimentală;

– proiectarea obiectivului a ținut cont de calculele de rezistență și stabilitate în regim static și pentru solicitarea la cutremur, amenajarea hidrotehnică dispunând de un sistem de exploatare și urmărire a comportării în timp, conform prevederilor legale în domeniul siguranței barajelor;

– toate măsurătorile cuprinse în sistemul de monitorizare și control pun în evidență o comportare structurală normală a barajului, iar după ultima expertiză tehnică efectuată în anul 2015, a fost emisă o autorizație de funcționare în condiții de siguranță valabilă până în noiembrie 2020;

– Barajul Siriu dispune de un seismometru de scurtă perioadă (geofon) și o stație seismică analogică, urmând să fie echipat cu o stație seismică digitală și 4 accelerografe. Rezultatele monitorizării seismice sunt analizate și interpretate de către o firmă specializată;

– siguranța Barajului Siriu se află permanent în atenția specialiștilor ABA Buzău-Ialomița care elaborează anual rapoarte cu privire la comportarea în exploatare și rezultatele expertizelor legate de siguranța în exploatare a obiectivului.

Ca urmare, prefectul Carmen Ichim recomandă celor care redactează sau contribuie la propagarea în spațiul public a unor astfel de ”informații” să se documenteze apelând la surse oficiale, pentru a evita inducerea nejustificată a unei stări de teamă și nesiguranță în rândul cetățenilor.

De atunci a trecut mai bine de un an, iar barajul pare să fi trecut proba timpului. Gigantul de smarald ce șerpuiește printre munți își adună apele din creierii munților și se oprește brusc în stăvilarul de anrocamente pe care numai când îl privești te trec fiorii..

Să sperăm că e făcut să țină!

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

2 Comments

  1. dacă tot nu se consolidează nimic la el , de ce nu lasă râul să curgă , fără a mai capta această apă ?

    1. Pentru că sunt șanse mari să te sinucizi de la pierderile cauzate de inundații neprevăzute. Asta dacă locuiești prin județul Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button