Știrile zilei

Suntem prea blânzi cu descreierații?

Când Israelul s-a răzbunat, într-un final, pentru atrocitățile comise împotriva sportivilor săi la Olimpiada de la Munchen, buchetele de flori trimise de Mossad drept condoleanțe aveau atașate cartonașe pe care scria „Noi nu uităm și nu iertăm.

Noi, prieteni, avem vocația uitării. E plină istoria noastră de atrocități pe care nu numai că nu le-a răbunat nimeni, dar pe care le-am dat uitării, iar pe autori i-am reabilitat. Păstrând proporțiile, accidentele rutiere soldate cu pierderi de vieți omenești sunt, în egală măsură, fapte pe care legea, dacă nu istoria, ar trebui să le pedepsească mai aspru.

În momentul în care citiți acest material, un șofer băut omoară cu mașina un participant la trafic. Iresponsabilitatea de a te urca beat la volan se soldează, deseori, cu accidente cumplite, în urma cărora – de cele mai multe ori – cineva moare. Fapta este pedepsită de legislația din România cu închisoarea, dar nu întotdeauna vinovații ajung după gratii. Numai la Buzău, o doamnă care a omorât din culpă doi tineri, nu numai că nu a făcut o oră de arest, dar chiar continuă că conducă.

Or, în această situație se pune întrebarea firească: Nu cumva suntem prea blânzi cu descreierații și, prin atitudinea prea permisivă, încurajăm nenororicirile comise de acești indivizi în trafic? Hai să aruncăm o privire în lume, pentru a vedea cam cum se pedepsesc aceste fapte de către legislația penală:

Franţa – Legile sunt foarte aspre aici. Conducerea în stare de ebrietate (0,08 mg/l) atrage după sine suspendarea permisului pe o perioadă de 3 ani, 4.500 euro amendă şi condamnarea la închisoare până la 2 ani. Dacă te situezi sub acest nivel, amenda este de 135 euro şi 6 puncte de penalizare. În Franţa trebuie să ai asupra ta kit-ul de testare, care trebuie să fie valabil şi înlocuit în fiecare an.

Marea Britanie Dacă eşti oprit de poliţie şi în urma testelor eşti găsit cu alcool în sânge peste limita legală sau chiar dacă eşti sub limita legală, dar abilitatea ta de a conduce este serios afectată de alcool, poţi primi o amendă de până la 5.000 de lire, 6 luni în închisoare, interzicerea dreptului de a conduce între 1 şi 3 ani. Dacă repeţi infracţiunea în interval de 10 ani. Cauzarea unui accident mortal din cauza alcoolului atrage după sine pedeapsa cu închisoarea de până la 14 ani, amendă într-o sumă nelimitată, interzicerea dreptului de a conduce pentru 2 ani şi obligaţia de a susţine încă o dată examenul pentru obţinerea permisului auto.

Danemarca – Limita legală este de 0,05 mg/l, dar dacă eşti testat şi ai peste 0,2 mg/l faci închisoare. Indiferent de cât alcool ai în sânge, dacă conduci într-o manieră periculoasă, ţi se aplică aceeaşi pedeapsă. Chiar dacă scapi de închisoare, amenda care ţi se aplică este echivalentul venitului net pe o lună.

Germania – Dacă ai sub 21 de ani sau mai puţin de 2 ani experienţă la volan, sau dacă eşti şofer profesionist, nu poţi consuma alcool la volan sub nicio formă. Dacă eşti oprit de poliţie pentru incidente în trafic şi în urma etilotestului ţi se descoperă mai mult de 0,03 mg/l alcool în sânge, vei primi o pedeapsă, dar dacă se consideră că nu alcoolul a fost cauza incidentului, atunci limita creşte la 0,05 mg/l. Peste 0,11 mg/l, permisul îţi este suspendat 1 an, iar peste 0,16 mg/l ai nevoie de testare medicală şi psihologică înainte de a reintra în posesia lui.

Irlanda – Şoferii începători, cei cu mai puţin de 2 ani experienţă la volan şi şoferii profesionişti, trebuie să aibă mai puţin de 0,02 mg/l alcool în sânge. Acest nivel se aplică şi dacă nu ai permisul la tine. Pentru toţi ceilalţi, limita este de 0,05 mg/l. Ţi se poate cere să fii supus etilotestului şi dacă nu există motive întemeiate pentru asta. Pedeapsa constă în interdicţia de a conduce pe o perioadă de 2 ani şi o amendă de 1.500 euro.

Italia – Italia are trei “nivele” de condus sub influenţă băuturilor alcoolice: nivelul standard, sub 0,05 mg/l şi două nivele avansate care atrag pedepse mai dure. La 0,08 mg/l poţi fi condamnat până la 6 luni de închisoare, iar pentru 0,15 mg/l, de la 3 luni la 1 an. Şoferilor profesionişti şi celor cu mai puţin de 3 ani experienţă la volan, le este interzis cu desăvârşire să consume băuturi alcoolice.

Polonia – În Polonia legile legate de alcoolul la volan se aplică şi bicicliştilor şi trebuie să ştii că 50% dintre sentinţele de condamnare la închisoare pentru exces de alcool în sânge, sunt acordate celor pe două roţi. Pentru mai mult de 0,02 mg/l alcool în sânge, poţi fi condamnat la o lună de închisoare şi ţi se poate interzice dreptul de a conduce timp de 3 ani, iar peste 0,05 mg/l, dreptul de a şofa îţi este interzis pe o perioada de până la 10 ani şi eşti condamnat până la 2 ani de închisoare.

Norvegia – Şi aici există diverse nivele ale alcoolului în sânge. Cel de bază este de 0,02 mg/l, pentru care primeşti de obicei doar amendă. La 0,05 mg/l, eşti condamnat la închisoare cu suspendare şi ţi se suspendă şi permisul. La 0,1 mg/l, pedeapsa cu închisoarea este de până la 1 an. Amenzile variază dacă ai alcool în sânge sub limita de 0,05 mg/l; peste, ele reprezintă echivalentul a 1,5 salarii lunare, suma minimă fiind de 10.000 coroane norvegiene.

China – Cu un nivel al alcoolului în sânge cuprins între 0,02 – 0,08 mg/l, ţi se poate suspenda permisul pentru 3 luni şi poţi primi o amendă de până la 500 yuani. Peste acest nivel, poţi petrece 15 zile în închisoare, ţi se suspendă permisul pentru 6 luni şi primeşti o amendă de până la 2000 yuani. Toţi cei prinşi la volan în stare de ebrietate avansată trebuie să petreacă 6 luni în închisoare. A existat şi un caz de condamnare la moarte cu executare a unui şofer pentru uciderea din imprudenţă a unui pieton în timp ce era în stare de ebrietate la volan, însă ulterior s-a renunţat la această pedeapsă.

Hong Kong – Dacă ai peste 0,05 mg/l alcool în sânge, primeşti amendă, condamnare la închisoare până la 3 ani, plus puncte de penalizare şi obligaţia de a participa la ore de instruire auto.

Canada – Poţi fi condamnat, dacă conduci maşina, te afli în maşină sau dormi în ea, având un nivel de alcool în sânge peste limita legală de 0,05 – 0,08 mg/l, în funcţie de vârstă şi experienţă. Aceeaşi pedeapsa se aplică şi dacă refuzi etilotestul sau recoltarea de probe de sânge. Ţi se poate anula permisul şi ajungi în faţa tribunalului, iar pedepsele se aplică în funcţie de numărul abaterilor: – la o abatere: 1.000 dolari amendă şi permisul suspendat 1 an; – a două abatere: 30 zile în închisoare şi permisul suspendat 2 ani; – a treia abatere: 120 zile în închisoare şi permisul suspendat 3 ani. Dacă ai o condamnare primită în altă ţară în ultimii 5 ani, ţi se va refuză intrarea în Canada.

Australia – Cel mai strict stat este Victoria, dar şi în celelalte se aplică pedepse, de la amenzi până la închisoare şi suspendarea permisului auto.

Nouă Zeelandă – Pentru cei sub 20 de ani, prinşi cu o mică cantitate de alcool în sânge, pedeapsa este de până la 3 luni închisoare, amendă de 2.250 dolari neo-zeelandezi, iar permisul este suspendat pentru minimum 3 luni. Dacă ai peste 20 de ani, limita este de 0,08 mg/l, iar pentru abateri repetate poţi primi o pedeapsa maximă de până la 2 ani de închisoare, amendă de 6.000 dolari neo-zeelandezi şi suspendarea permisului auto pentru 1 an.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!