Știrile zilei

SUPEROAMENI

Trec zilnic printre fața noastră. Au bucurii și necazuri, nevoi și obligații, eșecuri și împliniri, povești nespuse despre mii de oameni în suferință, într-un sistem cu multe neajunsuri, dar căruia reușesc – numai Dumnezeu știe cum – să-i facă față. 

Pentru că a face medicină înseamnă să înțelegi această disciplină nu numai în latura sa tehnică, ci și în dimensiunea sa umanistă.  Cu alte cuvinte, medicina e, în egală măsură, știință și conştiinţă. Iar când „actorii” sunt trei medici tineri, care, la capătul unor eforturi supraomenești, reușesc să redea unui pacient ceea ce numai natura ar fi putut s-o facă, vorbim despre SUPEROAMENI.

Trei medici buzoieni au reuşit să schimbe complet viaţa unei adolescente. Este vorba despre medicul chirurg ORL Cosmin Ursăchescu, medicul chirurg plastician Alexandru Varga şi medicul ATI Florin Năstase de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, care au realizat, în echipă, o intervenţie chirurgicală extrem de dificilă, o premieră pentru Buzău.

  • O intervenție refuzată de alte spitale, realizată la Buzău.

Cei trei medici și-au asumat o interveție chirurgicală extrem de dificilă, căreia medici din București i-au spus „Nu” din capul locului. Ei au corectat o malformaţie congenitală la nivelul feţei în cazul unei tinere în vârstă de 17 ani, care are astăzi o nouă înfăţişare şi o nouă viaţă.

Potrivit sănătateabuzoiana.ro timp de trei săptămâni, cei trei medici au analizat cazul pe toate feţele. Medicul Ursăchescu spune că a asistat, pe perioada rezidenţiatului, la operaţii de acest gen şi şi-a pus la bătaie toate cunoştinţele pentru reuşita acesteia. Cei trei medici buzoieni nu s-au temut de această provocare pentru că, spune Cosmin Ursăchescu, medicii au parte zilnic de provocări şi cine nu riscă, nu câştigă. Ei au trecut la treabă abia după ce au studiat cu atenţie cazul şi când s-au simţit pregătiţi pentru a face faţă oricăror posibile aspecte care ar fi putut surveni în timpul operaţiei sau postoperator, astfel încât să poată fi prevenite complicaţiile ulterioare. şi, cu o aparatură medicală de nivel mediu, cei trei medici au făcut minuni.

Pacienta prezenta o malformaţie congenitală a piramidei nazale, aspect de nas bifid cu piramida superioară aplatizată, continuată către vârful nasului cu o şa. A fost necesar un implant de cartilaj, pe care doctorul Alexandru Varga l-a recoltat de la aceeaşi persoană şi l-a preparat astfel încât să poată fi folosit pentru înălţarea piramidei nazale, creându-se astfel panta normală a nasului şi simetrizarea narinelor.

Cazul a fost făcut cunoscut abia după ce familia a decis ca, în semn de recunoştinţă, să vorbească despre această reuşită medicală în presa locală. Astăzi, conducerea Spitalului Județean a decis să organizeze o conferință de presă în care să vorbească despre reușita celor trei medici care și-au asumat riscuri uriașe.

Fără a dori să facă din reușita lor un titlu de glorie, cei trei salvatori au apărut în fața publicului modești, dar demni. Pentru că, în definitiv, nu așa fac toți eroii?

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close