Utile

TOP 4 lucruri pe care trebuie să le știi după ce ți-ai luat permisul de conducere

Tocmai ți-ai luat permisul de conducere? Felicitări! A deveni șofer necesită multă practică și răbdare, dar când în sfârșit treci testul, atunci începe adevărata distracție. Obținerea permisului de conducere este un pas mare, dar este și primul dintre multe altele care urmează. Cel mai bun lucru despre obținerea permisului este că vei avea suficient timp pentru a începe să înveți lucruri noi despre ce înseamnă să conduci și să deții o mașină. 

Iată 4 lucruri pe care trebuie să le știi și să le faci dacă tocmai ți-ai luat permisul de conducere:

  • Nu sta pe telefon în timp ce conduci

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac șoferii noi este trimiterea de mesaje sau folosirea telefonului în timp ce conduc. Este tentant să vezi ce fac prietenii tăi în timp ce ești pe drum, dar îți poate pune viața în pericol. Verificarea fluxului de rețele sociale în timp ce conduci, duce la mai multe accidente și decese. Atenția ta ar trebui să fie concentrată pe drumul din fața ta. Dacă trebuie să trimiți mesaje sau să verifi ce se întâmplă pe social media, oprește-te și așteaptă până când poți face acest lucru în siguranță, fără a te pune pe tine sau pe alți șoferi în pericol.

  • Ai răbdare și respectă regulile

Un lucru esențial pe care trebuie să-l faci este să ai răbdare. Nu vei fi imediat un șofer profesionist. Este nevoie de timp și practică înainte de a putea conduce ca un șofer experimentat. Același lucru este valabil și pentru respectarea regulilor de circulație. Înainte de a pleca singur, fă-ți timp pentru a fi la curent cu legislația și regulile de drum, pentru a te asigura că ești mereu în siguranță.

  • Rămâi alert pe vreme rea

Condusul pe vreme rea poate fi o provocare, deoarece trebuie să fii foarte atent. Când ieși pe drum, este important să rămâi concentrat în timp ce conduci și să fii atenți la condițiile meteo. Dacă plouă, asigură-te că ai ștergătoarele de parbriz pornite. Dacă ninge, încetinește și încearcă să eviți orice oprire bruscă. Poate părea un lucru mic, dar evitarea opririlor bruște te va scuti de la frânarea prea puternică atunci când există suprafețe alunecoase în jur, ceea ce te poate face să pierzi controlul asupra vehiculului.

  • Ai grijă să ai mereu actele la tine

Este foarte important să ai mereu toate actele necesare la tine. Dacă te oprește un polițist, îți cere actele și îți lipsește unul sau mai multe dintre ele, vei primi cu siguranță o amendă, iar acest lucru nu este favorabil pentru tine, mai ales ca șofer începător. De fiecare dată când te urci în autoturism trebuie să ai la tine buletin, permis de conducere, certificat de înmatriculare, asigurare rca, ITP și rovignetă. ITP-ul se face o dată la doi ani, rovigneta o faci când părăsești localitatea, pe o perioadă de până la 12 luni, iar verificarea rca o poți face online, dacă ai nevoie.

În concluzie, a fi șofer începător este un lucru foarte frumos și împlinitor pentru orice tânăr, dar asta nu înseamnă că trebuie să uiți regulile de bază și să nu ai grijă de tine.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button