Știrile zilei

Top 4 secrete ca sa calci hainele eficient

Sa calci hainele sau lenjeria dupa fiecare spalare este un adevarat chin, indiferent ce fier de calcat ai la dispozitie. Unii, mai carcotasi din fire, sustin ca ar fi o mare greseala sa iesi in public, purtand un tricou sau o camasa necalcata. Dar oare iau aceste persoane in calcul ce indeletnicire consumatoare de timp e, in sine, calcatul?

Traim in era in care nu mai trebuie sa dezinfectam la temperaturi inalte tesaturile, decat in cazul bebelusilor, asa ca, iata cateva sfaturi care sa te ajute sa nu-ti petreci ore intregi din viata calcand cu fierul tot ce ai.

Masa de calcat

Da, ocupa mult spatiu sa ai una suficient de mare ca sa iti incapa pe ea o rochie, pantalonii sau camasa, insa daca alegi o masa de calcat buna, spatiul de manevra pe care ti-l pune la dispozitie si inaltimea la care poate fi reglata te vor ajuta sa scapi cat mai rapid de corvada.

Iti recomandam sa sortezi tesaturile in functie de temperatura de calcare sau de optiunea mentionata pe eticheta, imediat dupa ce le iei de la uscat. Nimic nu e mai neplacut decat sa te grabesti dimineata spre serviciu si sa realizezi ca mai trebuie sa scoti si masa de calcat, ca sa poti aranja bluza preferata, inainte sa iesi din casa.

Dispozitivul cu care calci

Fiarele de calcat sunt inca foarte cautate, alaturi de, mai performantele statii de calcat. Totusi, gandeste-te bine, de cate ori ajungi sa te ocupi cu asa ceva pe luna? – Daca folosesti aparatul rar, e posibil ca nu trebuie sa investesti prea multi bani in achizitia respectiva.

Totusi, cand te obsedeaza cutele, atunci recomandarea de bun simt e sa cumperi un aparat de calcar cu abur, care sa indrepte cutele hainelor direct pe umerase – adica pe verticala. Bineinteles, daca preferi sa calci doar lenjeria de pat si in rest nu prea ai obiecte vestimentare sifonabile, atunci o statie de calcat va fi mai buna.

Pasii necesari

Daca vrei sa calci o camasa, e important sa fie inca putin umeda atunci cand incepi sa o calci. Altfel, va trebui sa folosesti un pulverizator fin, cu apa. Bineinteles, aceasta etapa va fi complet ignorata, in cazul aparatelor de calcat cu abur.

Se incalzeste dispozitivul la temperatura indicata pe eticheta camasii, in functie de material: bumbac, poliester, vascoza etc.

Se incepe prin a calca gulerul camasii, exclusiv pe zona interna. Urmeaza manecile si mansetele. Restul camasii se calca incepand de la umerii acesteia, in jos si din partea dreapta, spre stanga. La final, orice camasa calcata se pune rapid pe un umeras, pentru a evita aparitia noilor cute.

In cazul pantalonilor, dupa ce dispozitivul de calcare a fost setat corespunzator, se incepe cu talia, in zona interioara si se continua cu buzunarele. Cracii pantalonilor se suprapun, intinzand bine materialul; se calca pe o parte, apoi pe cealalta.

Fibre si tesaturi

Se folosesc temperaturi foarte joase pentru hainele realizate din satin si matase, din acetat, pentru accesoriile facute din dantela si in cazul articolelor vestimentare realizate din vascoza. La temperaturi mici spre medii se calca poliesterul si panza (intotdeauna pe dos, deoarece se va ingalbeni).

Lana trebuie acoperita cu un material umed la calcare, in timp ce catifeaua se va calca pe dos. Bumbacul se calca umed, de preferinta la temperaturi inalte. Va suporta foarte bine folosirea aburilor.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!