Cultură

Cum distrugi cu o țigară MUNCA de ani a câtorva dascăli inimoși

Noi, românii avem o problemă cu raportarea părții la întreg. tigara-aprinsaPăcatul generalizării ne este funciar și până nu ni-l vom scoate din cap, toate femeile vor rămâne infidele, toți bărbații, mitocani, și toți politicienii- hoți și demagogi.

Zilele trecute, trei puști teribiliști au fumat o țigară care conținea etnobotanice, fix pe terenul de sport al școlii.

Li s-a părut că e ”cool” și că, dacă bravează, colegii îi vor aprecia mai mult. I-au apreciat. Tăria fumului de ierburi amestecate i-a trântit la pământ, după care li s-a rupt filmul, ajungând la spital, unde și-au revenit după câteva ore.

Din momentul în care am aflat, noi, instituțile de presă, ne-am grăbit să umplem Facebook-ul cu acest subiect de mare interes, în goana după audiență. Problema e că nu ne-am oprit aici.

Am început să împroșcăm cu noroi în întreg sistemul de educație, care doarme pe el și nu face nimic pentru tinerii expuși zilnic tentațiilor nocive (sărăcuții de ei, n-au atâta minte încât să distingă binele de rău).

Ne-am grăbit. Ne-am grăbit să facem scandal, să provocăm, să instigăm la proteste, fără să ne dăm seama că distrugem trei tineri atinși de teribilismul vârstei.

Puteau fi elevi ai oricărei școli din Buzău, la fel de bine cum oricare elev din școlile buzoiene putea face un astfel de gest pueril, care să distrugă iremediabil imaginea școlii care-l învață carte.Thank-a-teacher

Puțini dintre noi știu că Liceul Marghiloman a bifat recent un suces care-l face să fie demn de numele pe care-l poartă. Rezultatele de la bacalaureat l-au clasat pe o poziție onorabilă, și acest lucru se datorează atât elevilor, cât și dascălilor inimoși care ară pe ogorul cunoașterii.

Țigara fumată pe terenul de sport al școlii a șifonat imaginea liceului și a tras o nemeritată palmă muncii de ani a profesorilor, care sunt uimiți de regretabilul incident.

Azi am avut ocazia să-i cunosc pe câțiva dintre dascălii care predau la clasele elevilor amatori de ierburi. Dacă nu i-aș fi cunoscut, n-aș fi scris aceste rânduri, iar dumneavoastră n-ați fi urmărit acum aceste șiruri de furnici încolonate de-a lungul ecranului computerului.

Cu fruntea brăzdată de riduri și cu părul încărunțit de prea mult suflet pus în truda zilnică din fața tablei, un profesor trecut de prima tinerețe pare că ar vrea să se scuze pentru fapta băieților. N-a făcut-o el, și, cu siguranță că nu poartă nici măcar 1% din vină. E supărat pe băieți, însă ne spune că sunt copii buni și că e păcat de ei…

Ochii blajini și tonul calm îi trădează emoția, lăsând să se vadă că ar vrea să-i ierte. Tactul pedagogic și instinctul părintesc nu-l lasă să ia măsuri drastice împotriva lor, pentru că EL știe cel mai bine cât a muncit cu băieții până să-i aducă în pragul bac-ului. Ca și directorul școlii și ceilalți profesori, dascălul nostru vrea să-i vadă oameni realizați, și e convins că ei se pot reabilita.

I-am lăsat pe oameni mâhniți, cu gândul la știrile pe care le tocmai le culesesem și cu teama de a vedea din nou numele liceului lor pe primele pagini ale ziarelor.

  • Jignim prea ușor, iertăm prea greu, ne cerem scuze prea rar, și suntem primii care aruncăm piatra. Am uitat cum e să fii bun. Și asta s-ar putea ca, mai devreme sau mai târziu, SĂ NE COSTE.

 

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Un comentariu

  1. Din pacate, in ultimii ani noua, ramanilor, ni s-a dezvoltat partea salbatica nu cea emotionala………..
    Vedem doar partea rea a lucrurilor, aruncam cu noroi in secunda 1 in niste dascali care nu au nicio vina in aceasta poveste. Oare profesorii le dau bani pentru etnobotanice elevilor? Nimeni nu se intreaba cum pot 1-2 profesori care sunt de serviciu pe scoala sa supravegheze sute de elevi……… Parintii insa, se plang, ca nu-si pot educa si indruma propriile odrasle dar arunca pisica moarta in ograda altuia.
    E adevarat ca oricine poate gresi cu atat mai mult copiii care iubesc teribilismul. Dar principalii responsabili pentru ceea ce s-a intamplat si pentru remedierea acestei probleme, sunt PARINTII!!!!

    PS : nu sunt cadru didactic ci parinte a doi copii elevi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: