Utile

Tu știi care este cea mai importantă componentă a camionului tău și cum trebuie să o alegi?

Acumulatoarele pentru camioane, spre deosebire de mașini, diferă la prima vedere printr-un singur parametru – dimensiunea. Această diferență se datorează, în cea mai mare parte, faptului că un astfel de vehicul necesită mult mai multă energie pentru a porni. În plus, acestea sunt supuse unor vibrații mai mari, prin urmare structura lor internă, precum și carcasa, sunt proiectate pentru a rezista unor sarcini mai mari.

La vehiculele care îndeplinesc standardul Euro 6 privind gazele de eșapament, prezența unor sisteme suplimentare de post-tratare a gazelor de eșapament a forțat instalarea bateriilor pe puntea spate în multe vehicule, unde există mai multe vibrații. Într-un astfel de loc, bateriile cu rezistență crescută la șocuri funcționează cel mai bine.

Află de ce trebuie să optezi pentru o baterie de camion EFB

Eficacitatea bateriilor EFB oferite de Sorgeti.ro pentru camioane este determinată de următoarele aspecte:

  • stabilizatoare de punte suplimentare – sarcini mecanice mai mici
  • elemente de fixare a plăcilor armate
  • existența unui sistem pentru recombinarea gazelor și reducerea pierderilor de apă
  • mixere electrolitice ce nu permit delaminarea electroliților
  • placă pozitivă acoperită cu un strat de poliester, ceea ce duce la  o viabilitate crescută a masei active
  • permiterea unui număr dublu de cicluri de încărcare- descărcare

Durata de viață a bateriei camionului

Bateriile din camioane sunt proiectate pentru a fi expuse la sarcini mari. După cum s-a menționat, acestea se caracterizează printr-o capacitate relativ mare. TIR-urile folosesc baterii cu o capacitate de până la 200-225A cu un curent de pornire de 1200-1300A, care sunt, de asemenea, rezistente la descărcări profunde. Când bateriile sunt descărcate, acestea pot fi lăsate pentru perioade lungi de timp fără a se deteriora. 

Cu toate acestea, dacă o baterie este în mare măsură descărcată, plăcile se vor sulfata permanent în timp. Prin urmare, ar trebui să eviți lăsarea bateriilor într-o stare de descărcare profundă, adică o stare de încărcare sub 40-45%.

Iarna trebuie acordată o atenție deosebită în cazul înghețurilor severe. Temperatura joasă scade capacitatea bateriilor și, în anumite cazuri, poate fi redusă chiar și la jumătate și, prin urmare, merită să gestionezi energia în așa fel astfel încât nici la cea mai scăzută temperatură să nu existe probleme cu pornirea. Prin urmare, în perioada sezonul rece, merită să îți amintești să reîncarci bateriile.

Management inteligent al energiei

Merită să fii conștient de importanța acestor compnente, pentru a nu întâmpina nici un fel de problemă. Bateriile utilizate în camioane ar trebui să fie durabile și fără defecțiuni. Numărul de dispozitive care sporesc confortul și siguranța muncii șoferului este în continuă creștere, ceea ce forțează cererea crescută de energie pentru buna funcționare a acestora. 

Ca urmare, cerințele impuse bateriilor sunt, de asemenea, în creștere. Acestea trebuie să furnizeze cantitatea potrivită de energie nu numai pentru a porni motorul, ci și pentru a alimenta toate celelalte dispozitive. De aceea, încearcă baterii pentru camioane de la Sorgeti, care oferă calitate și siguranță la drum.

Principalii producători europeni, ca răspuns la nevoile industriei de camioane, lucrează constant și își îmbunătățesc tehnologiile pentru a satisface cerințele pieței, inclusiv prevenind efectele vibrațiilor puternice. Acestea se adaptează la noul standard european V4 – sub care se efectuează teste de vibrații extreme.

O pauză neplanificată în utilizarea unui camion înseamnă pierderi financiare, penalități potențiale incluse în contract și, în consecință, pierderea fondului comercial și, uneori, a clientului. De aceea, nu uita să ai grijă și să înlocuiești în mod regulat această componentă a vehiculului. 

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button