Utile

Tulburările de comportament – Cum să gestionezi simptomele comune pentru mai multe afecţiuni

Fiecare persoană se confruntă de-a lungul vieții cu stări anxioase sau schimbări bruște de comportament, ori lipsă de concentrare și atenție, mai concret cu un cumul de simptome care denotă o suferință psihică cauzată de diferiți factori externi sau interni. De cele mai multe ori sunt doar schimbări de dispoziție care trec odată cu depășirea situației sau evenimentului care a provocat această stare, fără să fie nevoie de o intervenție medicală sau terapeutică.

Cu toate acestea, în jurul nostru întâlnim persoane care suferă de diferite afecțiuni psihice sau cu probleme medicale apărute încă din copilărie sau dobândite pe parcursul vieții, care au nevoie să fie diagnosticate corect pentru a urma un tratament adecvat. 

 Află care sunt afecţiunile psihice și problemele medicale care au simptome comune

  1.     Tulburările psihice

Alături de anxietate și depresie, care sunt cele mai frecvente tulburări psihice întâlnite în vremurile actuale, adulţii se confruntă și cu alte afecțiuni psihiatrice nediagnosticate la timp care pot fi confundate cu diverse tipuri de boli sau comportament.

Un exemplu ar fi tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție – ADHD (Attention Defficit/Hiperactivity Disorder), care este tulburarea mentală ce se manifesta prin deficienta de atenție, hiperactivitate și comportament impulsiv, care sunt dobândite încă din copilărie și sunt menținute și la vârstă adultă.

Din fericire, dacă afli că o persoană apropiată se confruntă cu o astfel de suferință, îi poți recomanda un tratament pentru ADHD la adulți de la Clinica Hope, care include atât medicaţie, cât şi educare sau consiliere psihologică.  Principalele terapii pentru tratarea tulburarii sunt cea cognitiv-comportamentală și consilierea de familie.

  1.     Anumite probleme medicale

Anumite probleme medicale cum ar fi tulburarea de dezvoltare, tulburări ale tiroidei, problemele cu somnul, otrăvirea cu plumb sau hipoglicemia pot afecta gândirea sau comportamentul generând anumite simptome care pot fi confundate cu afecţiunile psihiatrice.

Uitarea, oboseala, stările anxioase şi de iritabilitate pot crea confuzie în mintea unei persoane care nu are un diagnostic al afecţiunii şi îi poate afecta activitatea cotidiană.Toate aceste tulburări interne au nevoie sa fie diagnosticate cât mai rapid pentru a primi medicaţia necesară corectă şi a trata cauzele. Din acest motiv este necesară o evaluare corectă pentru a demasca la timp diverse afecţiuni necunoscute care transmit semnale asemănătoare altor suferinţe.

  1.     Consumarea unor substanțe interzise și medicamente

De multe ori intri în contact cu diferite persoane fără să le cunoști contextele sociale și personale, cu tot ceea ce ține de activitățile pe care le realizează, suferințe, probleme și obiceiuri mai mult sau mai puțin sănătoase. Cu toate acestea anumite trăsături de comportament transmit semnalele unui stil de viață nesănătos, generat de consumul anumitor substanțe care sunt interzise și al unor medicamente administrate în exces fără indicații medicale.

Uneori e greu de identificat cauza acestor simptome fără un istoric al persoanei în cauză deoarece pot fi confundate cu alte afecțiuni. Pentru că afectează mintea, emoțiile, creierul în general și dau o anumită stare de dependență, ele conduc la schimbarea stărilor de dispoziție, anxietate, lipsă de concentrare la muncă, agitație, dereglari hormonale, simptome întâlnite și în alte afecțiuni.

În acest context, e indicat să se cunoască cât mai multe informații referitoare la mediul de viață al persoanei aflată în suferință pentru un plan medical și terapeutic cât mai corect.

În concluzie, deferența și informarea corectă asupra afecţiunilor care pot genera anumite simptome ce creează confuzie în diagnosticare pot îmbunătăți viața semenilor din jurul tău. Doar atunci cand ești informat corect, poţi căuta cele mai bune soluții pentru sprijinirea celor apropiaţi.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!