Știrile zilei

ULTIMA ORĂ: Calitatea aerului din Buzău, după incendiul devastator de aseară!

Incendiul izbucnit ieri după-amiază la un centru de colectare din Buzău nu a afectat calitatea aerului în municipiu. Este informația furnizată astăzi de către reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, care au monitorizat indicatorii de  calitate a aerului la Stația Automată BZ-1, amplasată în centrul orașului.

Potrivit sursei citate, cel puțin la sediul APM de pe strada Democrației nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor indicatorilor măsurați. Acest rezultat se datorează faptului că direcția vântului a fost de la sud către nord, ceea ce a făcut ca norul format în urma incendiului să nu ajungă în centrul orașului Buzău, în zona în care se află stația.

De asemenea, APM Buzău a verificat dacă societatea comercială în curtea căreia s-a produs incendiul deținea autorizație de mediu.

„Conform deciziei Agenției Naționale de Protecției Mediului și a procedurilor interne ale APM Buzau, noi avem obligația de a înștiința în cel mai scurt timp Centrul Operativ pentru Urgență din cadrul Ministerului Mediului, în cazul producerii unor situații de urgență care pot afecta mediul.

Referindu-ne strict la incediul de aseara, în perioada în care a avut loc incendiul,  noi am verificat la sediul APM Buzău monitorizarea indicatorilor de  calitate a aerului la Stația Automată   BZ-1 amplasată la sediul APM Buzău.

Am constatat că astfel că nu au fost inregistrate depășiri ale valorilor indicatorilor masurați la această stație. Înregistrarea valorilor scăzute ale acestor indicatori a fost determinată de faptului ca direcția predominantă a vântului a fost de la sud  spre nord, ceea ce a făcut ca norul format în urma incendiului  să nu ajungă în centrul orașului Buzău, în zona în care se află stația.

De altfel, cetățenii pot afla datele care rezulta din măsuratorile efectuate la stația BZ 1, în timp real de pe site-ul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului  calitateaer.ro

Menționăm că nu deținem aparatură mobilă pentru a verifica la locul incidentului valorile indicatorilor de monitorizare a calității aerului.

Legat de societatea care administrează terenul pe care a avut loc incendiul, aceasta deține autorizație de mediu din anul 2012. Autorizație care a fost revizuită ultima dată în data 28 septembrie 2018.

Prin această autorizație titularul este obligat  să gestioneze deşeurile fără a pune în pericol sănătatea umană, fără a dăuna  mediul și să ia toate măsurile pentru a asigura respectarea planului de prevenire şi intervenţie în caz de accidente care implică riscuri ecologice, astfel încât emisiile de poluanţi să se încadreze în valorile limită impuse prin normele legale în vigoare privind protecţia factorilor de mediu .

Legat de obligațiile prevăzute în autorizația de mediu cu privire  raportările periodice obligatorii către APM Buzău, menționăm că titularul și-a îndeplinit toate aceste obligații de raportare și monitorizare a factorilor de mediu.”, a transmis APM Buzău prin vocea purtătorului său de cuvânt, consilierul superior Carmen Pavăl.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button