EducaţieȘtirile zilei

ULTIMA ORĂ: Elevii s-au bucurat degeaba. Cele două săptămâni de vacanță vor fi recuperate

Dezamăgire pentru elevi, după anunțul privind prelungirea cu două săptămâni a vacanței de primăvară. Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi, și nu pe 18 iunie, așa cum era inițial, anunță ministrul Educației. Practic, cele două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.

„Finalul semestrului al II-lea se decalează cu 2 săptămâni. Vacanța de primăvara se prelungește cu 2 săptămâni. Se muta practic 2 săptămâni din vacanța de vara in vacanța de primăvara. In loc sa finalizam sem II pe 18 Iunie, se va încheia pe 2 Iulie, mai puțin elevii clasei a VIII-a, care termină pe 25 Iunie (în loc de 11 Iunie), elevii clasei a XII-a, care termină 18 Iunie (în loc de 4 iunie), și învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 Iulie (în loc de 9 Iulie).

  • Evaluarea Națională, mutată în iulie.

Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a nu va mai avea loc în perioada 22-24 iunie, așa cum era prevăzut inițial. Din cauza modificărilor aduse structurii anului școlar, Evaluarea Națională se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, iar admiterea la liceu, după această dată.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a mai spus că Evaluarea Națională pentru clasa a II-a va fi organizată în cursul lunii mai, iar cele pentru clasele a IV-a și a VI-a rămân la datele actuale.

Cele mai importante declarații ale ministrului Educației:

“Am semnat și transmis spre semnare Ministerului Sănătății ordinul de ministru comun prin care se va înlocui sintagma depășirea pragului șase la mie rata de infectare cu sectara intrarea în carantină. Acest lucru se află în momentul în care vorbim și în analiza Comitetului Național pentru Situații de Urgență, unde sunt convins că se va găsi înțelegere pentru importanța școlii, pentru a nu avea pierderi educaționale precum și alte categorii de pierderi care sunt foarte importante pentru elevii care sunt obligați să învețe online de multe luni de zile

Acestea sunt argumentele pentru care am solicitat ca trecerea integrală a școlilor în online să se facă doar la trecerea localităților în carantină.

Deci simulările se vor derula în continuare. Astăzi la proba de matematică istorie la bacalaureat am avut o prezență de 109.000 elevi, ieri am avut o prezență de 90 la sută, azi de 70 la sută, deci este o dovadă clară de interes față de simulările examenelor naționale. Aceste simulări se vor derula până în data de 31 martie în toate localitățile care nu sunt în carantină. 

Astăzi am înregistrat un număr foarte important de îmbolnăviri chiar și în incinta școlii lor

Am propus o serie de modificări la structura anului școlar, modificări care au următoarele avantaje: propunând o vacanță de primăvară care să înceapă în data de 2 aprilie până în data de 4 mai, aceasta va cuprinde perioada sărbătorilor pascale fie că vorbim de Paștele catolic în data de 4 aprilie, fie că vorbim de cel ortodox în data de 2 mai. Deci vacanța de primăvară prelungită cu trei săptămâni începând cu data de 2 aprilie până pe data de 4 mai. În așa fel în perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectiva epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilității prin acordarea acestei vacanțe în tot sistemul de învățământ preuniversitar. Al doilea avantaj este acela că examenul național de bacalaureat se păstrează la datele planificate, se păstrează cu prezență fizică și se va derula între 28 iunie și 1 iulie, probele scrise.

Singura diferență va fi aceea că vom echivalează, ca și anul trecut competențele cu excepția celor din promoțiile anterioare care vor susține competențele digitale.

Un alt avantaj, în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, în afară de păstrarea datelor pentru examenul de bacalaureat, se regăsește în păstrarea datelor pentru evaluările la clasele a patra și a șasea, evaluările la clasa doua urmând a fi programate în cursul lunii mai. De asemenea vom acorda importanța cuvenită pretestărilor pentru pisa. 

Dezavantajul este că suntem nevoiți să decalam examenul de Evaluare Națională, el se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după data de 8 iulie”.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button