EducaţieȘtirile zilei

UPDATE: Răsturnare de situație în privind oferirea de mărțișoare și flori în școli

Ministrul Educație îi contrazice pe inspectorii școlari: „Mărţişoarele NU sunt interzise în şcoli”

UPDATE: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, intervine în dezbaterea legată de oferirea de flori şi mărţişoare în şcoli cu ocazia zilelor de 1 şi 8 martie. Deşi unele inspectorate au comunicat deja că aceste gesturi sunt intezise, Cîmpeanu afirmă exact contrariul.

„Ministerul Educației nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal, nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. Deci, Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, la Antena 3.


ȘTIREA INIȚIALĂ: Decizie a responsabililor din Ministerul Educației și cel al Sănătății. Anul acesta, florile și mărțișoarele vor fi interzise în școli, iar asta pentru a evita orice schimb de obiecte personale ce ar putea duce la infectarea cu coronavirus.

Interdicția prevăzută în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății se referă la „schimbul de obiecte personale” și nu prevede excepții. Elevii nu își vor putea dărui mărțișoare și nici nu vor putea oferi profesorilor flori sau micile simboluri ale venirii primăverii.

Decizia luată în comun de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății este luată în contextul pandemiei de coronavirus, din motive de siguranță sanitară. Șansa News l-a contactat deja pe inspectorul școlar general, Ionel Meiroșu, care a formulat o declarație de presă în acord cu prevederile ordinului comun:

”Trebuie să respectăm, așa cum sunt precizările, regulile și de distanțare și de purtat mască și de interzicerea schimbului de orice  obiecte între elevi și între elevi și profesori.  Avem ordinul dat de Ministerul Educației și Ministrul Sănătății, de la începutul anului școlar, unde aceste chestiuni nu se mai produc anul acesta. Așadar să evităm și să ne oprim în această perioadă, în luna martie 2021, cu aceste simboluri ale primăverii în a le transmite și a le schimba de la un elev la altul sau de la elev la profesor tocmai pentru a respecta cu toții regulile aceste sanitare din timpul pandemiei. Recomandarea și rugămintea mea este să respectăm aceste reguli.Putem să ne spunem un ”La mulți ani” simplu și din suflet. Este mai eficient decât schimbul de diferite obiecte”, a spus Ionel Meiroșu pentru sursa citată.

Ministerul Educației a confirmat că nu se va face o excepție pentru 1 și 8 Martie, chiar dacă vor exista multe nemulțumiri în acest sens.

„Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion, pentru Europa Liberă.

Acesta a subliniat că elevii pot găsi alte variante pentru a-și arăta afecțiunea sau aprecierea: „Știu că nu o să fim simpatizați, dar nu pot avea altă poziție decât cea legală în cadrul legal existent”, a precizat reprezentantul Guvernului.

One Comment

  1. Intrucat din cauza pandemiei activitatea scolara s-a mutat preponderent online, sindicatul invatatoarelor propune ca si felicitarile de primavara sa fie mutate online. Tot ce trebuie este ca doamnele invatatoare sa comunice comitetelor de parinti numerele personale ale conturilor bancare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button