Un buzoian a mers cu bicicleta municipală până la Vulcanii Noroioși

Miercuri dimineață, municipalitatea buzoiană a organizat o conferință de presă în fața Palatului Comunal, pentru a anunța finalizarea proiectului „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor -Buzau Velocity”. Începând de ieri, buzoienii pot închiria o bicicletă contra sumei de 1 leu pentru 30 de minute.
Flancat de viceprimarul Ionuț Apostu, de directoarea Luminița Colțeanu și de consultantul Radu Dragomir, primarul Constantin Toma a vorbit presei despre noua facilitate acordată buzoienilor prin amenajarea a 48 de stații de biciclete în diferite zone din municipiul Buzău.
Orice buzoian care are peste 14 ani poate închiria o bicicletă, având la dispoziție trei variante de acces: cardul, care se obține în urma unei cereri depuse la primăriei, aplicația Nextbike sau automatele de plată din zona stațiilor.
Serviciul este funcțional încă de ieri după-amiază, iar primarul Toma spune că deja s-a înregistrat un record:
„Aseară am înregistrat deja primul record: o persoană a închiriat o bicicletă, s-a dus până la Vulcanii Noroioși și a adus-o înapoi. Asta este prima veste importantă.”, a precizat edilul.
Costul pentru „excursia” la Vulcani nu ar fi costat mai mult de 5-6 lei, a fost de părere primarul Constantin Toma, care i-a îndemnat pe buzoieni să utilizeze cu încredere noile biciclete. Totodată, edilul le-a adresat rugămintea de a avea grijă de noile vehicule prietenoase cu mediul, care îi pot transporta prin oraș contra unor costuri infime.
De altfel, o primă daună a fost înregistrată la o bicicletă, dar faptul că sunt echipate cu GPS le-a dat posibilitatea administratorilor sistemului să depisteze rapid responsabilul. În cele din urmă, persoana vinovată, care a forțat bicicleta în încercarea de a o scoate din doc, a fost de acord să plătească reparația:
„O persoană fizică <a agresat> o bicicletă. A fost prinsă foarte ușor și a achitat toată suma, pentru că n-a vrut să știe presa de toată treaba asta.”, a precizat Constantin Toma.
La rândul său, consultantul proiectului a precizat că sistemul este disponibil tutoror categoriilor de populație, inclusiv persoanelor cu dizabilități:
„Este primul sistem integrat de management al transportului public la nivelul unui sistem alternativ de mobilitate urbană, care folosește trei tipuri de soluții pentru toate categoriile de populație: persoane vârstnice, oameni activi, inclusiv persoane cu dizabilități. (…) Toate elementele sunt digitale: bicicletele se pot închiria prin intermediul acestui totem, prin intermediul unui card (eliberat la centrul Infoturism de pe platou – n. red.) sau prin aplicație”, a declarat Radu Dragomir, consultatul proiectului cu fonduri europene.
- Cardul nr.1, la Numărul 1 din primărie.
Primul card a ajuns de ja la un beneficiar. Este vorba despre primarul Constantin Toma, care a profitat de ocazie pentru a testa bicicletele: are șaua prea înaltă, dar e foarte comomdă, a fost concluzia edilului.
În viitor, primăria va integra sistemul de transport alternativ cu biciclete cu transportul public oferit de Trans Bus. Astfel, buzoienii vor putea folosi același card pentru a merge atât cu autobuzul, cât și cu bicicleta.
În prezent, în cadrul departamentului Fonduri europene din Primăria Buzău se află în lucru un alt proiect finanțat prin PNRR, de interconectare a celor două sisteme. Noua aplicație le va oferi utilizatorilor sfaturi și indicații despre tipul de transport pe care să îl aleagă la o anumită oră din zi, având și posibilitatea de a le crea un traseu care să curpindă atât bicicleta, cât și autobuzul.
Proiectul „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor -Buzau Velocity” a fost realizat cu fonduri europene în valoare totală de 2,6 milioane de euro. Primăria Buzău a avut o cotă de finanțare de doar 2%, restul banilor fiind asigurați din bugetul UE.
VIDEO:
…voi scrieți 48 de stații, tereaca scrie 49… hotărâți – vă !… ăla cu pedalatul până la vulcanii noroiosiya avut noroc că nu i-am crăpat inima….mai ales după ‘sigur și eficient’!…
voi scrieți 2,6 milioane euro bani ‘ieuropeni’, tereaca scrie 3 milioane de euro acest ‘sistem alternativ ‘!… rezultă o diferență de 400 mii iepuroi !…unde sunt?…
…o fi băgat – o in dubă!…poze nu sunt … așa că cine crede !?…oricum planul nde acțiune de șpagă durabilă și agenda 2030 continuă!…china scrie pe noi!
Cred ca bicicletele acestea sunt pentru urban. Poti sa le folosesti la tariful respectiv doar in oras, nu sa pleci la plimbare prin judet cu doar cativa lei. 🤔
Ii sugeram primarului Toma si tuturor angajatilor din Primaria Buzau ca, de azi inainte sa se deplaseze exclusiv cu bicicleta inchiriata, atat in oras, cat si in afara lui. Si mai ales, pe timp de ploaie, lapovita si ninsoare… Sa ii vedem calare si pe E 85, spre Bucuresti …
Asa ar face si ei cu adevarat economii.
Piata Daciei sau cum se mai cheama ea acum dupa marea” faiantare”este pietonala sau biciclistii lui toma au prioritate ,ca astazi toti liceenii te clacsonau in piata dar si pe trotuare pe b dul Garii.Pe viitor e bine sa marcati trasee pe unde au voie si pietonii sa circule.
@Vali
Tu nu ai treabă! 🤪
SA FACETI SI PRIN PIATA DACIEI TRESEEE DE BICICLETE CA E DERANJ PENTRU PIETONI NU DONM ARHITECT SEF NU