Știrile zilei

Un buzoian rămâne fără decorația acordată de Președintele României

E oficial. Președintele României, Klaus Iohannis, retrage decorațiile acordate tuturor persoanelor care au fost condamnate penal. Printre acestea se numără și fostul primar al municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală.

Decorat cu Ordinul pentru Merit în grad de Cavaler de fostul președinte Traian Băsescu, ex-primarul Constantin Boșcodeală a apărut pe lista persoanelor condamnate penal, după sentința din dosarul „Gloria”. Acest lucru va duce invariabil la retragerea decorației, după ce președintele în exercițiu a decis să șteargă din Cartea de Onoare  a României numele persoanelor condamnate definitiv de instanță.

Scandalul decorațiilor a început după ce Adrian Năstase, condamnat de două ori la închisoare pentru fapte de corupție, a participat la recepția de 1 decembrie de la Palatul Cotroceni,  iar prezența sa acolo a stârnit un val de revoltă publică. Ulterior, Președinția a transmis că invitarea lui Năstase s-a făcut conform legii, în calitate de decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce. Însă, la scurt timp, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să retragă decorațiile tuturor persoanelor care au condamnări penale și că a început efectiv această procedură.

 De altfel, Societatea Timișoara a trimis încă din martie 2016 o listă președintelui cu persoanele condamnate prin hotărâri definitive care au primit decorații ale statului, solicitând în mai multe rânduri retragerea acestor distincții.

În primăvara lui 2016, Constantin Boșcodeală a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în dosarul „Gloria”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Fostul primar al municipiului Buzău a acordat în perioada 2002-2008 unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close