Știrile zilei

Un complex rezidențial se va construi în municipiul Buzău

Piața imobiliară buzoiană va cunoaște o revigorare semnificativă odată cu ridicarea, în viitorii ani, a unui cartier de blocuri pe strada Frăsinet. Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei vinde un teren de aproape șapte hectare situat între Kaufland și Stațiunea de Cercetare -Dezvoltare în Legumicultură, potrivit unui anunț făcut astăzi de către purtătorul de cuvânt al instituției, pr. Ioan Șolea.

În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi la Arhiepiscopie, pr. Șolea a ținut să prezinte punctul de vedere al instituției pe care o reprezintă, după ce în mass-media au apărut informații conform cărora Biserica ar deveni dezvoltator imobiliar, periclitând activitatea de cercetare a SCDL Buzău. Reprezentantul Arhiepiscopiei a făcut lumină în cazul controversatului proiect de hotărâre ce prevede ridicarea unui ansamblu rezidențial pe strada Frăsinet, în imediata apropiere a Stațiunii de Cercetare conduse de pr. Costel Vânătoru.

Mai exact, slujitorul Domnului a precizat că Arhiepiscopia este proprietarul de drept al unui teren în suprafață de 7.2 hectare, pe care statul comunist i-l confiscase abuziv acum o jumătate de secol. Repusă în posesie în 2003, Episcopia i-a dat terenul în arendă Stațiunii de Cercetare contra unei sume simbolice, de 2500 de lei pe an. În 2015 însă, Arhiepiscopia s-a trezit că Primăria a schimbat destinația acestui teren, incluzându-l în Planul Urbanistic General al Buzăului la capitolul „Curs construcții”:

„În aceste condiții, dacă noi mai arendam în continuare pământul Stațiunii de Cercetare, pe 2500 de lei,  – așa cum am făcut-o până în anul acesta -, eram obligați de lege să plătim impozit la acest teren în valoare de 58 000 lei pe an. Faceți un mic calcul și să vedeți dacă rentează! De aceea, noi, care de trei ani de zile nu am mai putut să beneficiem de nimic de la acel teren, deși este al nostru, a trebuit să dezvoltăm o viziune, cum am putea să-l întrebuințăm, nu atât pentru Arhiepiscopie ca instituție, cât pentru buzoieni.

Arhiepiscopia a manifestat o atenție sporită față de activitățile pentru tineret și pentru cele de ordin social, de aceea, Înalt Preasfințitul împreună cu Adunarea Eparhială și cu acordul Sinodului mitropolitan, s-a gândit la un proiect educațional, un centru pentru tineret și un centru pentru oamenii nevoiași. Cele două centre vor fi ridicate pe partea din față a terenului, pe o suprafață de 1 hectar, urmând ca restul, pînă la 7,2 hectare să fie vîndute unui dezvoltator.

Ca să facem acest lucru, Primăria ne-a solicitat un proiect al PUZ-ului de data aceasta, de aceea noi ne-am adresat unei firme de la Iași, ca să ne realizeze acest proiect solicitat de Primărie, nicidecum să vindem terenul firmei respective. Pasul în care noi ne aflăm acum este unul care ține de partea tehnică a documentațiilor. În momentul în care acest PUZ va fi  aprobat, noi vom face separarea de tern așa cum am spus, în partea din față vom dezvolta cele două centre, iar partea din spate va fi vîndută unei firme care va dori să ridice acolo construcții”, a explicat purtătorul de cuvînt al Arhiepiscopiei, preotul Ioan Șolea.

Astfel, Arhiepiscopia va rămâne cu aproape un hectar în partea din față a terenului, pe care construi două blocuri P+4. Locuințele create vor închiriate buzoienilor la prețul pieței, urmând ca din sumele încasate să fie asigurată finanțarea celor două centre.

De asemenea, dezvoltatorul care va cumpăra terenul de peste șase hectare va construi aici un ansamblu rezidențial.

Stațiunea de Cercetare -Dezvoltare în Legumicultură s-a opus din capul locului proiectului imobiliar, avertizând că umbra blocurilor va distruge plantele medicinale cultivate pe latura de est.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

2 Comments

  1. Au facut un calcul si nu renta. Biserica trebuie sa renteze, sa aiba profit, in pofida a orice altceva. S-a inteles. Mai departe explicatiile nu fac decat sa intareasca ideea ca zona va deveni plina de betoane pentru cine isi va permite traiul in zona cea mai aglomerata din oras. Chiria la pretul pietei pentru a sustine activitati in centrul pentru tineret. Cine raspunde de acest centru pentru tineret? (Sic!) Ce activitati educationale pot fi desfasurate in aceste cladiri incat sa justifice sacrificarea unor activitati de cercetare stiintifica? Nu puteti convinge cetatenii cu asa planuri.

  2. BOR nu gandeste si nu trebuie sa gandeasca precum orice alta societate comerciala pentru ca nu asta este. Rolul bisericii in devenirea noastra ca natie este deosebit de important. Sa nu il duca in derizoriu acum prin actiuni care nu le fac cinste sau pe care buzoienii nu le percep ca atare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button