Știrile zilei

Un inginer buzoian avertizează / Mare ATENȚIE când cumpărați „roșii cu moț” în afara sezonului!

Roşiile „cu moţ” sau roșiile țuguiate sunt vedeta pieţelor româneşti în fiecare primăvară. Inginerul Costel Vânătoru, „părintele” multor legume rosii-cu-motobținute prin cercetare, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) din Buzău, spune că multe dintre aceste roşii, atunci când sunt comercializate în afara sezonului, „au fost tratate cu stimulenţi de fecundare, de polenizare şi de maturare a fructelor… Apariţia acestui mucron (moț) pronunţat este cauzată de stimulenţi chimici”, potrivit unui articol publicat de AgroIntel.ro.
Preţul roşiilor e cuprins între 7 şi 10 lei în marile pieţe agro-alimentare bucureştene. Dar ce calitate au aceste roşii timpurii?
AgroIntel scrie că mulţi dintre vânzători le prezintă drept roşii din soiul bulgăresc Prekos, un soi care prezintă, într-adevăr, un moţ proeminent. Inginerul Costel Vânătoru de la SCDL Buzău, un expert recunoscut în cultura de roşii, atenţionează însă asupra faptului că multe dintre roşiile de pe piaţă sunt tratate chimic pentru coacerea accelerată:
„Prekos este singurul hibrid care se vinde în România şi are uşor această caracteristică de mucron, dar nu pronunţată, ce este dat de o genă care transmite această caracteristică. Sunt puţine creaţii comerciale care au genetic această caracteristică. În rest, aceasta este declanşată Vanatorude stimulenţii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca căruia se ascund comercianţii, manifestă foarte puţin vizibil acest aşa numit moţ, care este prezent la foarte puţine fructe ce aparţin soiului Prekos. Nu vorbim de un soi uniform care să aibă o caracteristică expresivă şi uniformă cu acest mucron”, a declarat Costel Vânătoru pentru AgroIntel.ro.
„Vedem pe tarabă aceste aşa-zise roşii Prekos, dar care au un mucron foarte pronunţat şi toate fructele de pe tarabă par că sunt scoase la tipar. Sunt semne că aceste tomate au fost tratate cu stimulenţi de fecundare, de polenizare şi de maturare a fructelor. Sunt mai multe tipuri de stimulenţi, de regulă cei pentru polenizare care favorizează o formare mai rapidă a fructelor şi stimulenţii pentru maturare, care permit o coacere mai rapidă. Apariţia acestui mucron pronunţat este cauzată de stimulenţi chimici”, a mai spus Costel Vânătoru.
Cum depistăm roșiile bune.
Rosii hormoni
Inginerul arată şi cum poate fi verificată de către clienţi o roşie: „Mai sunt câteva indicii care ne pot spune dacă acele tomate au fost forţate artificial să crească şi să se coacă. Aici intră faptul că un mucron foarte pronunţat ar putea să dea de gândit că s-a umblat chimic la el. Apoi, dacă tăiem fructul în secţiune şi vedem că nu are seminţe, iar în lojele seminale găsim un ţesut gelatinos de culoare verde şi urme de seminţe neevoluate este dovada că avem un hibrid şi că acolo este posibil să se fi intervenit chimic cu stimulenţi, pentru că fructul nu a avut timp să-şi formeze sămânţa şi a fost grăbit să se matureze. Atunci când secţionăm fructul şi găsim în pulpa exterioară a roşiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei maturări forţate care a dus la crearea unui ţesut celulozic în pulpa lui. Cepul de la bază rămâne lemnos şi verde puternic pronunţat în fruct, asta fiind un alt indiciu al faptului că tomata a fost forţată să se coacă”, a mai precizat inginerul Costel Vânătoru.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button