Din Buzău

Un “Intercontinental” la Buzău pe când? Povestea primului hotel de cinci stele din România!

Buzăul se poate mândri cu hoteluri de patru stele ce atrag turiști de prin toată țara și nu numai, însă se pare că va trebui să mai așteptăm ceva până să ne lăudăm cu un hotel de cinci stele. Experiența de cinci stele se poate trăi însă la București, unde sunt mai multe stabilimente din această categorie, însă numai unul rămâne primul și în topul preferințelor: Intercontinental. Oare pe când o să avem și noi “Intercontinental-ul” nostru?

Intercontinental are o istorie mai mult decât interesantă. Este primul hotel de cinci stele care s-a construit vreodată în România și, curios sau nu, a fost construit înainte de 1989. Povestea hotelului “Inter” a început în anii ’60 atunci când un prosper om de afaceri a venit la București împreună cu partenera sa, o româncă născută la Turnul Severin (sau cel puțin așa spune legenda). Cyrus Eaton Jr. era directorul unei mari corporații, Cyrus Eaton Group, și, din nefericire, oricât de mult a încercat staff-ul lui să găsească o cameră de hotel, nu a reușit. Astfel, afaceristul și partenera sa ar fi dormit pe holul de la Athenee Palace. Atunci i-a venit ideea să construiască un hotel de lux în Capitala României.

Împreună cu Gheorghe Leonte, ce avea să devină primul director de la Intercontinental, au făcut planul de bătaie și au ajuns la concluzia că întreaga investiție îl va costa șase milioane de dolari. “Pur și simplu a alocat 15.000 de dolari pe cameră, pentru a o mobila cu tot ce trebuie, la nivel de lux și a multiplicat cu 400, așa a ajuns la concluzia că hotelul de lux va costa în jur de șase milioane de dolari”, a povestit Gheorghe Leonte pentru o publicație scrisă, la vremea respectivă. Discuții au fost legate și de locația unde să fie amplasat grandiosul hotel. Inițial, s-a discutat despre zona parcului Kiseleff, apoi și Piața Unirii a fost propusă, ca până la urmă să se decidă asupra Pieței Universității. Ce era înainte de Inter acolo? O terasă populară pe nume “La Zisu”, dar tot acolo era și amplasamentul circului ambulant.

Zis și făcut! Echipa omului de afaceri s-a apucat de construit în anul 1967, iar coincidența face ca și clădirea Teatrului Național să fie ridicată în același an. Astfel, unul dintre arhitecți a lucrat la ambele clădiri reprezentative pentru București. Numele lui era Romeo Belea și, împreună cu alți trei arhitecți, Ion Moscu, Gheorghe Nădrag și Dinu Hariton, au gândit construcția colosului de la Universitate. Chiar și astăzi, Inter-ul rămâne cel mai înalt hotel din oraș.

Construcția nu a durat foarte mult, așa că în anul 1971 clădirea impunătoare avea să își deschidă porțile. Hotelul avea 86 de metri înălțime și îi minuna pe toți cei care dădeau ochii cu el. Cum compania Inter-Continental Hotel Corporation era o subsidiară a Pan American World, inaugurarea mărețului hotel a coincis și cu primul zbor Pan Am la București, așa că a fost dublu motiv de sărbătoare. Cum nu exista ceva asemănător în Capitala României de la acea vreme, cele 423 de camere care au fost inaugurate au reprezentat un succes nemaipomenit și reprezentau și luxul în forma lui cea mai pură. Toate camerele erau mobilate cu mobilă de lux, aer condiționat și băi ce îți tăiau suflarea, așa că, dacă aveai rezervată o cameră la Intercontinental, erai cineva. În anii ce au urmat, admirația către primul hotel de cinci stele din România nu s-a diminuat, ba mai mult, impunea din ce în ce mai multă idolatrie.

Intercontinentalul “a făcut cunoștință” României cu lumea bună și a adus luxul și la noi în țară. Serviciul de “room-service” a fost prima oară oferit la un hotel…de Intercontinental. Tot aici, a fost implementat și serviciul de bufet suedez. Prețurile erau într-adevăr mai mari decât un restaurant obișnuit, așa că bucureștenii de rând nu prea își permiteau să bea un pahar “la Inter”. Înainte de 1989, era celebru Luna Bar, barul de noapte de la etajul 21 unde se aduna “crema” Capitalei. Și barul de zi de la etajul al doilea, numit “Belvedere”, avea clienții săi fideli, dar era ceva mai accesibil.
Există chiar mai multe povești legate de Intercontinental. Vechii angajați ai hotelului povestesc cum oameni simpli care treceau pe lângă hotel veneau să îi roage să îi lase măcar să intre în hol, “să vadă și ei cum este la Inter”, deși accesul nu a fost niciodată restricționat nimănui.

Cele 24 de etaje oferă o panoramă extrem de frumoasă asupra orașului, de neegalat fiind cea de la ultimul etaj bineînțeles. Se pot vedea toate clădirile importante de lângă, ca Palatul Șutu, Universitatea sau Spitalul Colțea. Nu toate camerele au fost funcționale tot timpul, în urmă cu câțiva ani peste 200 de camere au intrat în renovare, așa că hotelul a funcționat la capacitate înjumătățită pe o perioadă mai lungă. Cel mai scump apartament se află la etajul al 19-lea și poartă numele de “Apartamentul Imperial”. Are 240 de mp, mobila este poleită cu aur, iar obiectele de iluminat sunt din sticlă de Murano. A devenit cunoscut în 1979 grație celebrului film “Nea Mărin Miliardar”, în care a jucat Amza Pelea. Scenele s-au filmat chiar în acest apartament.

În interior, mai găsim celebra Sala Rondă, unde peretele semirotund are o pictură numită “Dansul” și te duce cu gândul la o horă tradițională. Astăzi, în acea sală, se țin conferințe din tot felul de domenii. În incinta restaurantului, mai există și un restaurant Modigliani, un lanț exclusivist de “fine dinery”. Și lounge bar-ul, dar și braseria Corso atrag an de an sute sau mii de clienți români și străini.

O poveste interesantă o are piscina de la etajul 22, cel mai înalt bazin de înot construit vreodată în România. Pe lângă funcționalitatea ei evidentă, aceasta mai are și rolul unui element de contrabalans în cazul unui cutremur. Și practicabilitatea ei s-a văzut la cutremurul din 1977. Intercontinental nu a avut deloc daune majore, ci doar niște ferestre sparte la etajele 19 și 21, dar și niște veselă spartă în restaurant.

Există mai multe săli de conferințe, așa că aveți mari șanse să vedeți Intercontinentalul din interior chiar dacă nu vă cazați la el. Chiar și astăzi rămâne una din primele opțiuni atunci când organizatorii caută locații de primă mână pentru evenimentele lor. Se organizează nenumărate expoziții, conferințe sau simpozioane. Chiar anul acesta, în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie, va fi organizat un turneu de mare anvergură de poker numit Israeli Poker Championship Poker Tour, unde peste 150 de jucători profesioniști de poker vor veni la București să câștige. Nu este prima dată când se organizează evenimente așa mari de poker la Intercontinental. Chiar în aceeași sală de joc, hotelul a găzduit și în 2016 un turneu de mari proporții numit Eureka Poker Tour, unde chiar Daniel Negreanu, unul dintre cei mai mari jucători de poker la nivel mondial, și-a arătat măiestria în ale jocului.

Intercontinental a deschis, anul trecut, și prima terasă Veuve Clicquot din România, eveniment la care au participat peste 100 de persoane publice din țară. Veuve Clicquot este un brand exclusivist de șampanie. Hotelul este prima opțiune și pentru multe personalități ce ajung în România. Printre acestea, se numără și premierul italian Silvio Berlusconi, care s-a cazat aici în anul 2011.

Chiar dacă are 47 de ani, hotelul Intercontinental rămâne o clădire emblematică a orașului București, cu o istorie fabuloasă și cu servicii de cinci stele.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button