Știrile zilei

Un loc din Buzău, dat uitării | Decizia luată azi-dimineață

Pentru turistul modern, sculpturile din veritabilul „muzeu al pietrei cioplite” de la Măgura pot părea simple bucăți de rocă desprinse din altă lume. Date uitării și scoase din circuitul viu al preocupărilor contemporane, operele de artă ale Taberei de Sculptură de la Măgura vor fi însă repuse în valoare printr-un proiect în care Consiliul Județean Buzău este partener.

Tabăra de sculptură de la Măgura este, înainte de toate, o atracție turistică, un muzeu în aer liber rar întâlnit în Europa. Situată la mai puțin de 30 km de orașul Buzău, comuna Măgura găzduiește unul dintre cele mai frumoase locuri, unde arta este la ea acasă. Este vorba despre Tabăra de sculptură creată la inițiativa sculptorului Gheorghe Coman, pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentară a orașului Buzău.

Pentru cei care o vizitează, tabăra reprezintă un adevărat spectacol al naturii, deoarece sculpturile care stau mândre să fie admirate se integrează perfect ambientului. Puțini sunt însă cei care cunosc istoria acestui valoros ansamblu de sculpturi.

Pentru că în anul 2020 se împlinesc 50 de ani de la organizarea primei ediții a Taberei de sculptură Măgura. Consiliul Județean a decis să pună umărul la repunerea ei în circuitul valorilor culturale.

După 1990, Consiliul Județean Buzău, Muzeul Județean Buzău care administrează acest patrimoniu cultural mobil, Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Buzău și Asociația „Forum Art” au organizat în comun mai multe acțiuni în scopul menținerii, în conșțiința națională, a valorii acestui ansamblu cultural în aer liber.

Din aceste considerente, președintele Consiliului Județean Buzău le-a propus consilierilor să își însușească inițiativa Asociației „Forum Art”, la nivel de principiu urmând ca elementele colaborării să se materializeze ulterior.

La început, programul Taberei prevedea ca – timp de 16 ani, câte 16 sculptori – în fiecare an în majoritate alții, să vină în Tabăra Măgura, timp de 2 luni (august și septembrie) și să creeze o sculptură pe o temă la alegere într-un bloc de piatră pe care îl primea.

Sculptorii erau elevi ai liceelor de artă din țară sau absolvenți ai academiei de arhitectură București. Numărul de 16 era legat de aniversarea, în 1970, a celor 16 secole de la prima atestare documentară a orașului Buzău. În cei 16 ani, la Măgura au lucrat 163 sculptori care au creat 256 de lucrări donate de creatori Județului Buzău.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!