AdministrațieAnunțuriȘtirile zilei

Un parc din Buzău își schimbă denumirea

| Bust din bronz al unei mari personalități buzoiene, așezat în parc.

Primăria municipiului Buzău a întocmit o agendă vastă în vederea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Printre manifestările dedicate acestui eveniment deosebit din istoria poporului român se numără și comemorarea unor personalități care au făcut cinste județului nostru.

Locului cunoscut de majoritatea buzoienilor drept „parcul din spatele Palatului” i se va atribui, prin Hotărârea Consiliului Local, denumirea de „Parcul Vasile Voiculescu”, în memoria marelui poet, prozator și medic militar. Născut pe meleaguri buzoiene, la Pârscov, marele scriitor a luptat în linia întâi, în cadrul Primului Război Mondial.

Totodată, Primăria s-a gândit să realizeze și un bust din bronz al autorului „Poemelor cu îngeri”. Acesta va fi așezat în parcul care îi va purta numele și va fi dezvelit în cadrul unei ceremonii care va avea loc anul acesta.

Realizarea bustului marelui scriitor buzoian nu va fi singura măsură de acest gen. Primăria municipiului va amenaja, în zona Obeliscului din Parcul Crâng, o alee cu busturile unor personalități de excepție care își leagă numele de județul nostru (academicieni, scriitori, actori ș.a.).

Vasile Voiculescu s-a născut în 1884 în comuna Pârscov din județul Buzău. A fost un important scriitor și medic român, distingându-se, în domeniul literar, ca poet și prozator (a fost și dramaturg).

CITEȘTE MAI MULT

Studiile universitare le-a început la Facultatea de Litere și Filosofie din București (1902 – 1903) și le-a continuat la Facultatea de Medicină, în 1903. Doctoratul în medicină l-a obținut în 1910. S-a căsătorit cu Maria Mittescu, studentă la medicină, cunoscută din satul său natal, Pârscov. I-a dedicat poezii și scrisori de dragoste. Voiculescu a debutat în Convorbiri literare (1912). A practicat medicina la țară. În timpul Primului Război Mondial a fost medic militar la Bârlad, unde a participat la serile culturale ale lui Vlahuță. Editorial, a debutat cu volumul Poezii (1916). Din același an a colaborat la Flacăra lui C. Banu, la recomandarea lui Macedonski. A primit Premiul Academiei pentru volumul Din țara zimbrului și alte poezii (1918). A fost membru titular al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935. Vasile Voiculescu a murit în anul 1963. La Pârscov există Casa Memorială Vasile Voiculescu.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!