Știrile zilei

Un parc din Buzău se va transforma fundamental: „Va deveni un loc idilic”

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunțat recent începerea unui alt mare proiect de dezvoltare urbană, după amenajarea Iazului Morii de pe strada Frăsinet. Este vorba despre transformarea Parcului Marghiloman într-un punct de atracție turistică, valorificând potențialul pe care îl are ansamblul conacului.

Mai exact, este vorba despre un proiect care cuprinde refacerea grajdurilor lui Marghiloman și a casei de oaspeți, aflate astăzi în paragină. Pe lângă acestea, proiectul tehnic ce ar urma să intre în lucru anul viitor mai cuprinde amenajarea unui parc dendrologic și a unei grădini botanice, creându-se astfel condițiile unui loc idilic ce păstrează culoarea epocii marelui Alexandru Maghiloman:

Împreună cu cei de la Facultatea de Horticultură din București vom realiza un studiu de transformare a Parcului Marghiloman în parc dendrologic, grădină botanică și loc idilic, apropiat de timpul lui Alexandru Marghiloman. Vor fi un spațiu plăcut, în care vizitatorii vor putea vedea , în primul rând, o pagină de istorie, dar și animale, cai pursânge, pomi fructiferi și alte atracții. Vrem ca acest loc să devină unul dintre cele mai atractive ale orașului Buzău nu numai pentru turiștii români, ci și pentru cei străini. Are o poveste minunată, locul fiind câștigat la cărți, de către Iancu Marghiloman, și credem că aspecte precum acestea trebuie valorificate.”, a declarat, pentru Reporter Buzoian, primarul Constantin Toma.

Liderul administrației locale buzoiene a mai precizat că, pe lângă grajdurile și casa de oaspeți, vor mai fi reabilitate aleile și mobilierul parcului, creându-se astfel premisele unui spațiu agreabil de promenadă.

Cunoscut și ca „părinte al hipismului românesc”, Alexandru Marghiloman investește în această pasiune prin construirea de grajduri, dar și prin înființarea unui hipodrom la marginea orașului Buzău. Totodată, el este unul dintre întemeietorii Jockey- Clubului Român, club pe care îl și conduce, dar și al Hipodromului București.

Alexandru Marghiloman a mai fost fondatorul Băncii Agricole și al Băncii Generale Române, dar și unul din pilonii societății de asigurări „Generala”.  Marghiloman se stinge din viață pe 10 mai 1925.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!