Știrile zilei

Un polițist buzoian EXPLODEAZĂ: „Nu sunt ritualuri de tip mafiot!”

Comisarul-șef de poliție Mihai Tărtăreanu reacționează dur, după acuzațiile lansate în spațiul public de către deputatul ALDE Adrian Mocanu. Șeful „mascaților” buzoieni este singurul polițist care sare în apărarea colegilor, după ce Mocanu a spus că IPJ Buzău a devenit „o încrengătură care seamănă mai mult cu organizarea specifică grupărilor mafiote decât cu structura unei instituții a Statului.”.

Șeful Serviciului de Acțiuni Speciale Buzău a postat pe Facebook un text amplu, în care vorbește despre „vâltoarea unor acuzații stupide” lansate în spațiul public de către oricine, fără asumarea celei mai mici răspunderi. Comisarul Tărtăreanu afirmă că polițiștii au devenit „masa de ping-pong a diferitelor interese”, oamenii legii fiind judecați, umiliți și linșați mediatic la cea mai mică greșeală.

Șeful SAS face trimitere și la alte categorii profesionale din România, în care există, fără îndoială, uscături și care nu sunt judecate dacă se înrudesc: „Astăzi este o vina dacă ii ești alături unui coleg, deși sunt convins ca și doctorii, preoții sau cadrele didactice se înrudesc, iar a “nași” si a “boteza” devin simboluri sau acte de tip mafiot!

Iată, mai jos, postarea comisarului-șef de poliție Mihai Tărtăreanu, ca răspuns la atacul deputatului Adrian Mocanu:

„Mi-am tot spus ca trebuie sa tac… mi-am tot repetat ca oamenii sunt oameni și înțeleg, știu, gândesc, analizează, ca doar am depășit de ceva timp epoca de piatra… Nu pot însă sa îmi sufoc emoția , nu pot sa ma anihilez ca om și sa asist impasibil cum, pe apucate, fiecare își da cu părerea, emite teorii și etichetează, fără a avea responsabilitatea vorbelor aruncate in spațiul public, indiferent ca vorbim despre Facebook , presa scrisă , televiziune sau radio…
Mai mult decât atât, m-am trezit in vâltoarea unor acuzații stupide, precum ca mi-am permis sa rog un fost coleg de academie, actualmente coleg de munca, sa îmi creștineze copiii, devenind , se pare, mafioți! După anii ‘90 au existat acest gen de relații între unii polițiști și interlopi sau oameni politici cu probleme penale! Astăzi este o vina dacă ii ești alături unui coleg, deși sunt convins ca și doctorii, preoții sau cadrele didactice se înrudesc, iar a “nași” si a “boteza” devin simboluri sau acte de tip mafiot! Unde este de fapt adevarul și care din posturi este de fapt , una “delicata”?
Ca sa începem de la Adam și Eva aceasta expunere , trebuie sa precizam de la capul locului ca Poliția, având prin legea de organizare și funcționare atribuții de coerciție (sancțiuni contravenționale , măsuri complementare , instrumentare dosare penale, etc) pe o scara de la 1 la 10, intr-o varianta utopica, ar putea obține cu greu o nota de 8, și asta din simplu fapt ca interacțiunea cu cetățenii in multe situații, presupune luarea unor măsuri in aplicarea legii care produc un “prejudiciu” celor ce săvârșesc diferite abateri. Repet, asta intr-o varianta super-optimista, pentru ca noi nu suntem nici armata, nici biserica, nici scoala sau spital! Ignorând aceasta realitate, analiza fiecărei sincope de sistem pe zona Poliției, începe fără doar și poate cu generalizarea problemelor, hiperbolizarea lacunelor și etichetarea întregii categorii socio-profesionale, fără ca cineva sa se gândească la impactul pe care îl au “părerile nevinovate” ale unor pseudoprofesionisti ai tuturor domeniilor, mulți dintre ei certați cu legea, in planul autorității acestei instituții, șubrezite serios pe acest tip de reacții in ultimii ani! 
Așa cum doctorii gresesc și avem sute de cazuri de malpraxis, așa cum in învățământ gasim și cadre didactice fara vocație pedagogica, ori in biserica mai sunt preoți fara chemare, nici Poliția nu face excepție și sunt lucrători care comit erori, greșesc sau și mai grav, încalcă legea! Sunt oare definitorii aceste deraieri individuale pentru întreaga instituție a Politiei? Putem generaliza, fara teama de a greși, pentru toți cei care au depus jurământ de credință, care ii apăra pe cetățeni și care stau pe strada 24/24 indiferent de condițiile meteo? Va spun sigur ca nu! Veți găsi in fiecare județ foarte mulți polițiști cu inima mare, oameni pasionați care nu contabilizeaza nici sacrificiile , nici beneficiile pe care ar trebui sa le obțină! 
Am devenit încet-încet o minge pe masa de ping-pong a diferitelor interese! Suntem judecați când greșim profesional! Suntem criticați dacă ne creștinează copilul un amic cu veleități politice sau de businessman! Suntem la fel de criticati și dacă optam sa fim asistați in taina cununiei de un coleg de munca, pentru a rămâne in zona de casta și pentru a evita varianta 1 de posibile reproșuri! Poate cineva din cadrul Bisericii ar trebui sa explice public faptul ca taina cununiei sau a botezului , nu sunt ritualuri de inițiere de tip mafiot, ci tradiții religioase de care ne bucuram și noi, ca toată lumea! 
Poliția continua însă sa își facă datoria in ciuda încercărilor de intimidare , de “amanetare” instituționala! Suntem pe strada acum! Vom fi pe strada și la noapte și mâine și poimâine, conform jurământului de credință pe care l-am depus!

În februarie 2019, deputatul ALDE Adrian Mocanu a accidentat cu autovehiculul său de teren o tânără de 26 de ani care traversa pe o trecere de pietoni din municipiul Buzău. Victima şi câţiva martori susţineau atunci că deputatul a trecut pe roşu. De partea cealaltă, deputatul Adrian Mocanu a declarat poliţiştilor că avea verde la semafor. Parlamentarul a rămas temporar fără permis de conducere.

În luna mai, Adrian Mocanu a furnizat presei soluţia dată de procurorii de la Bucureşti, unde fusese declinat dosarul. Potrivit ordonanţei de clasare, cu ocazia audierii, tânăra lovită de maşina condusă de Adrian Mocanu a declarat că “a încercat să traverseze carosabilul, în grabă, pe culoarea roşie a semaforului electrict destinat pietonilor.”

Tot în ordonanţa de clasare se menţionează că femeia, în vârstă de 27 de ani, “a mai declarat că nu depune plângere prealabilă împotriva conducătorului auto, că nu are pretenţii materiale ori de altă natură şi nu solicită eliberarea unui certificat medico-legal”.

loading...

Redacția Reporter Buzoian

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

2 comentarii

Click aici pentru a adăuga un comentariu

  • Infectul ăla de Mocanu, nu are capacitatea intelectuală necesară, să poată înțelege/pricepe acest text 😅, păcat, poate băga ceva la cap! În capul ăla de porc🙊

  • MOCANU DACA ESTE SINCER SA SPUNA CUM S-A IMPACAT CU VICTIMA NU SA MINTA CA A TRECUT PE VERDE? DACA VICTIMA NU RIDICA NICI UN FEL DE PRETENTIE ESTE TOCAMAI ACESTEI INTELEGERI DE IMPACARE SI CARE ESTE PREVAZUTA DE LEGE. DESPRE CELE SCRISE DE MOCANU EL TREBUIE SA VINA CU DOVEZI NU CU VORBE ARUNCATE DE OAMENI FARA RATIUNE.

Statistici T5