Știrile zilei

Un veșmânt al Cuvioasei Parascheva de la Iași va fi adus la biserica din 23 August

Începând de joi, 16 martie 2023, credincioşii din Buzău pot aduce cinstire unui veşmânt care a acoperit moaştele Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. Veşmântul a fost dăruit de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei parohiei buzoiene „Cuvioasa Parascheva” și va rămâne aici permanent.

Joi, la ora 17:00, veșmântul Cuvioasei va fi adus și așezat spre închinare în biserica din cartierul buzoian 23 August. Preoții vor oficia slujba Acatistului, iar începând din seara zilei de joi, toți credincioșii pot veni să cinstească veșmântul care a acoperit moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Potrivit anunțului făcut, duminică, de pr. prof. dr. Sava-Popa Gheorghe, parohul bisericii „Cuvioasa Parascheva” din Buzău, în perioada următoare va fi confecționat un baldachin din lemn sculptat, în care să fie așezat veșmântul Sfintei. Darul duhovnicesc de mare importanță pentru toți credincioșii va rămâne aici permanent.

Veşmintele care acoperă sfintele moaşte sunt ofe­rite ca „mângâiere creștinilor din parohiile diferitelor regiuni ale țării, dar și unor biserici din străinătate, pentru a păstra vie credința orto­doxă și pentru ca poporul iubitor de Dumnezeu s-o aibă alături pe sfânta ocrotitoare a Moldovei”, se menţionează pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Moaştele Sfintei Parascheva se află la Iaşi din anul 1641. Domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, fapt pentru care, în semn de recunoştinţă, a primit moaștele Cuvioasei Parascheva „pentru sfințirea și binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei (Țara Moldovei, n.n.)”, după cum se spune în „scrisoarea sinodicească”.

Conform basilica.ro, racla cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră. Moaștele Sfintei Parascheva de la Iași sunt păstrate aproape integral, acestea nefiind împărțite de la venirea în Moldova.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button