Știrile zilei

Unirea cu Ținteștiul | Susținere din vestul țării, referendum local în toamnă

În toamnă, buzoienii ar putea fi chemați la urne pentru a vota pentru sau împotriva unirii municipiului Buzău cu comuna Țintești. Anunțul a fost făcut de primarul Constantin Toma, care a mai spus că se bazează pe sprijinul unui redutabil lider din administrația românească pentru a-i convinge pe buzoieni să spună „Da” unirii dintre cele două U.A.T.-uri.

Recent, primarul Buzăului a anunțat că va lansa în dezbatere publică proiectul alipirii comunei Țintești municipiului reședință de județ. Cel mai probabil, buzoienii și rezidenții din Țintești vor fi chemați la urne în prima duminică a lunii octombrie, atunci când vor vota pro sau contra fuzionării celor două localități.

  • Susținere din partea fostului primar al Oradei.

Prezent la o emisiune TV, primarul Constantin Toma a povestit publicului că se bucură de sprijinul fostului primar al Oradei, Ilie Bolojan. Actualul președinte al Consiliului Județean Bihor l-a asigurat pe primarul Toma că va veni la Buzău pentru a susține unirea dintre municipiul nostru și comuna Țintești, mai ales că și acesta a avut o inițiativă similară, soldată însă cu eșec. În trecut, Ilia Bolojan le-a propus locuitorilor ca municipiul Oradea să anexeze comuna Sînmartin, însă pragul de 30% nu a fost atins, iar referendumul nu a fost validat.

Își doresc buzoienii unirea cu Ținteștiul? Iată rezultatul votului!

În acest moment, comuna Țintești are 7200 de hectare și puțin peste 4000 de locuitori, iar Buzăul are în jur de 8100 de hectare și 115.000 de locuitori. După unirea celor două localități, suprafața municipiului va ajunge la peste 15.000 de hectare, „aproape cât Ploieștiul și Brăila la un loc”.

Constantin Toma a mai spus că viitoarea autostradă A7 Ploiești-Buzău va trece chiar la jumătatea distanței dintre Țintești și Buzău: „Investiții mai multe, întoarcerea buzoienilor acasă, locuințe pentru tineri, creșterea nivelului de trai pentru cele două comunități unite”, a adăugat edilul buzoian.

  • Undă verde din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

Edilul buzoian a mai anunțat că o astfel de propunere avea nevoie de girul președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit spuselor primarului, șeful social-democraților și-a dat acordul pentru inițierea referendumului. De acord cu propunerea este și primarul din Țintești, Aurel Stoica, ceea ce înseamnă că lucrurile pot intra în linie dreaptă.

Pentru ca referendumul să treacă este nevoie ca la urne să se prezinte minimum 30% din totalul votanților, iar 50%+1 să voteze „pentru”. Apoi, rezultatul merge în Parlament, unde se emite o lege, iar unirea devine efectivă.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!