Din Buzău

Unsprezece buzoieni, în arest la domiciliu. Cum funcționează măsura la Buzău?

În primele cinci luni de la operaţionalizarea Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 76 de persoane.

Dintre acestea, pe numele a 11 persoane a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, în timp ce 65 de persoane au fost puse sub control judiciar.

  • Măsura funcționeazăcatuse-600x398 și nu prea.

Poliţiştii buzoieni cu atribuţii pe această linie au verificat, periodic, modul în care persoanele respective îşi respectau obligaţiile, iar în 3 cazuri au sesizat instanţele competente care au dispus instituirea măsurii preventive (faţă de două persoane s-a dispus arestarea preventivă, iar o persoană a fost arestată la domiciliu, ca urmare a nerespectării obligaţiilor impuse prin control judiciar).

  • Ce este arestul la domiciliu?

Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal și a Codului de Procedură Penală, a fost introdusă o măsură inedită pentru România, dar care se aplică de ani buni în statele din Occident, cea a arestului la domiciliu.

Ea vine ca o alternativă la măsura arestului preventiv și se aplică în funcție de gravitatea faptei săvârșite.

Persoana pe numele căreia s-a instituit arestul la domiciliu nu are voie să depășească limitele locuinței pentru care s-a ales sancțiunea. În mod normal, persoanele arestate la domiciliu ar trebui să poarte un sistem electronic de supraveghere – așa-zisele brățări cu GPS – care transmit polițiștilor supraveghetori permanent și în timp real poziția acestuia pe hartă.

Cum țara noastră nu dispune încă de aparatura necesară supravegherii prin GPS, persoanele arestate la domiciliu sunt controlate de polițiști, care merg efectiv la domiciliile acestora și verifică dacă își respectă condițiile arestului.

În cazul în care persoanele vizate își încalcă obligaţiile, polițiștii sesizează instanţa competentă, care poate înlocui măsura arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv.
Odată cu implementarea noului Cod Penal şi a celui de Procedură Penală a fost introdusă şi o măsură total nouă pentru România, dar care se aplică de ani buni în Occident: cea a arestului la domiciliu. Această măsură vine ca o alternativă la arestul preventiv şi poate fi aplicată în funcţie de gravitatea faptelor săvârşite de inculpat.

Citeste mai mult: adev.ro/n14k4n

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button