Știrile zilei

Vă implorăm: Opriți moartea pe șosele!

Drumul crucilor. Așa s-ar putea numi aproape orice drum național din România, unde moartea stă la pândă în fiecare secundă. Nu e ficțiune, nu e nicio exagerare; odată pornit la drum pe șoselele de la noi, te lansezi într-o cursă a supraviețuirii, în care șansele sunt fifty-fifty.

O știu cel mai bine polițiștii rutieri. Ei cunosc mirosul de sânge proaspăt vărsat pe șosele, ei își rănesc sufletul până la insensibilizare cu fiecare mort – copil, tânăr sau adult – pe care îl văd străpuns de fiare sau întins pe caldarâm. Lor le sunt cunoscute semnalul defibrilatorului, balonul de resuscitare și vocea robotului care insistă, ritmic, „Nu s-a detectat puls. Aplicați manevre de resuscitare!”.

Unul dintre ei a avut inspirația și curajul de a lansa o petiție care ar putea diminua considerabil numărul accidentelor rutiere. Sătul să asiste impasibil la dramele de pe șoselele de la noi, polițistul Sebastian Drîmbe a lansat o petiție pentru înăsprirea pedepselor aplicate șoferilor indisciplinați: permisul suspendat un an pentru alcool la volan, majorarea perioadelor de suspendare a permisului pentru manevre precum întoarcerea pe linie continuă, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea limitei de viteză în localități.

Ce șanse va avea inițiativa polițistului bihorean rămâne de văzut. Sebastian însuși crede că înăsprirea pedepselor ar fi o măsură nepopulară pentru politicieni, dar orice om normal la cap ar considera că merită.

Petiția poate fi semnată aici.

Mă numesc Sebastian Drimbe și sunt polițist în județul Bihor. De 15 ani de când sunt în slujba statului și a cetățenilor, am văzut multe accidente rutiere cu victime. Multe, multe, parcă tot mai multe în ultimii ani. Printre victime, din nefericire, sunt și copii.

     Deși numărul victimelor de pe șosele a crescut întruna în ultimii ani, nu a apărut nicio măsură eficientă din partea legiuitorilor de a scădea numărul accidentelor rutiere.

     Eu, unul, m-am săturat! M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați pe șoselele țării.

     Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinați să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuți la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri.

     Măsurile complementare reprezintă, pe lângă punctele de amendă aferente, suspendarea dreptului de a conduce, acel ”mi-a luat carnetul” pe care l-ați auzit de la cei prinși cu musca pe căciulă.

     Prin această petiție publică, propun mărirea prin lege a măsurilor complementare după cum urmează:

– pentru conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, suspendarea dreptului de a conduce pentru 365 zile (de la 90 de zile în prezent)

– pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 90 de zile în prezent)

– pentru depășire neregulamentară (depășirea pe linia continuă), suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)

– pentru virajul la stânga peste linia continuă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile (în prezent nu se suspendă)

– pentru neoprirea la culoarea roșie a semaforului electric, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent)

– pentru utilizarea telefonului mobil la volan, suspendarea permisului pentru 30 de zile (pe lângă amendă și puncte de penalizare, cum este sancționată în prezent)

     Foarte important, consider esențial ca la niciuna dintre abaterile de mai sus să nu se poată reduce perioada de suspendare a dreptului de a conduce prin susținerea unui examen!

     Vă invit să semnați cât mai mulți această petiție pentru a putea să influențăm factorii de decizie (politicieni, juriști, specialiști în domeniu etc) care au puterea de a duce mai departe propunerea de modificare a Codul Rutier.

   Știu că politicienilor li se va părea o inițiativă nepopulistă, dar vor trebui să facă ceva, pentru că aici nu e vorba de ei, ci de viața noastră și a copiilor noștri!

     Vă doresc tuturor drumuri bune și să ajungeți în siguranță acasă la cei dragi!

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

2 Comments

  1. Pentru drogați, bețivi și teribiliști permisul anulat și 3 ani pușcărie obligatorie unde trebuie să muncească pentru mâncare!!!
    Se mai riscă cineva?

  2. Pt cei ce omoara copii , oameni pe trecerea de pietoni si pana ce vine necropsia si se judeca dosarul , de ce sa stea in libertate???sa stea in puscarie ca sa nu mai accelereze pe trecerile de pietoni!!! Copilul meu are 2 luni si 5 zile de cand putrezeste oar nenorocitul este in libertate , este corect ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button