Știrile zilei

VIDEO: Arde județul! Mâna criminală care ar trebui încătușată

Peste 600 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări în cadrul celui mai mare incendiu al anului. Cea mai mare suprafață a fost transformată în scrum la Berca, acolo unde incendiile provocate au devenit deja un fenomen generalizat. Nimeni nu ia măsuri însă pentru stoparea acestui fenomen deosebit de periculos, care ar trebui să prevadă pedepse cu închisoarea pentru cei care pun în pericol viețile celorlalți.

În tot acest timp, pompierii sunt lăsați singuri în lupta cu flăcările. Zeci de oameni au luptat cu flăcările întreaga noapte, în timp ce ISU nu poate face altceva decât să tragă un semnal de alarmă cu privire la incendiile de vegetație uscată.

Numai în cursul zilei de ieri, pompierii buzoieni au intervenit pentru stingerea a 5 astfel de incendii simultan, cu o suprafață totală de aproximativ 625 de hectare, și anume:

📌Comuna Berca: 600 ha;
📌Comuna Costești: 5 ha;
📌Comuna Bisoca: 13 ha;
📌Comuna Scutelnici: 2 ha;
📌Comuna Vintilă Vodă: 5 ha.

◼️Intervenţia specializată pentru stingerea acestor arderi necesită un efort intens de lungă durată și utilizarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenţii fiind semnificative.
◼️Incendiile de vegetație uscată ne pot pune în pericol viața, proprietățile, dar pot afecta și alte investiții și obiective cum ar fi: reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, etc.
◼️Trebuie avut în vedere că aceste incendii generează o cantitate mare de fum și dacă acestea se manifestă în apropierea drumurilor publice pot periclita siguranța participanților la trafic.

◼️Din analizele efectuate la nivelul inspectoratului rezultă că în luna martie, pompierii au intervenit la un număr de 57 de incendii de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș, însumând o suprafață de aproximativ 1425 hectare.

◼️Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aducem la cunoştinţă faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.

◼️Recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:
◾️desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;
◾️colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
◾️curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
◾️arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
◾️asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
◾️supravegherea permanentă a arderii;
◾️stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
◾️interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Fără obţinerea acestor documente şi luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale.

◼️Totodată, solicităm cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităților locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier.”, se arată în comunicatul de presă al ISU Buzău.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!