PoliticăȘtirile zilei

VIDEO: Deputatul buzoian PSD Andi Cristea denunță comerțul cu produse contrafăcute

Deputatul PSD Andi Cristea a avut o intervenție în plenul Parlamentului României, prin care a adus în dezbatere problema măștilor anticovid care au fost vandute populației, deși au fost declarate neconforme, de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Cristea a cerut explicații pentru lipsa de reacție a autorităților, în acest caz de încălcare a legislației, care a pus în pericol sănătatea populației.

Andi Cristea a citat printre altele și un raport al ANPC, care supraveghează piaţa de materiale de protecţie, care preciza că anul trecut în luna iunie, aproape 90 la sută din măstile de protecție văndute pe piată românească, nu îndeplineau standardele de calitate, fiind declarate neconforme cu standardele de siguranță anti-Covid-19.

Cristea a dat și exemplul unei duble măsuri, adoptate de statul romăn care pe de o parte cere Uniunii Europeane, reacții energice pentru combaterea surselor de venit ilicit, din vănzarea de produse farmaceutice contrafăcute, fără ca în nschimb să ia măsuri concrete pe plan intern, penrru stoparea acetui fenomen.

În cursul acţiunilor de control de anul trecut, ANPC a constatat o serie de abateri printre care lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului, lipsa înscrierii instrucţiunilor de utilizare, lipsa menţionării compoziţiei materialului utilizat, lipsa traducerii în limba română a informaţiilor si instrucţiunilor pe etichetele de produs.

De asemenea inspectorii ANPC au mai constatat și lipsa indicării elementelor de identificare şi caracterizare, referitoare la denumirea producătorului/importatorului/distribuitorului şi adresa sediului în România, lipsa marcajului CE, lipsa declaraţiei de conformitate, lipsa indicaţiilor privind condiţiile speciale de depozitare şi/sau manipulare si/sau nerespectarea acestora, lipsa informaţiilor privind modul de intreţinere a EIP, lipsa lotului sau a numărului de serie ori a altui element care să permită identificarea măştii- EIP, lipsa înscrierii mărimii măştii – EIP, comercializarea de produse nesigure (în interiorul cutiei, măştile nu erau ambalate).

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!