AdministrațieȘtirile zilei

VIDEO: Lămuriri privind clădirile cu risc seismic din Buzău | Primarul Toma a ieșit pe teren alături de specialiști

Cutremurul de vineri noapte a trezit interesul autrităților pentru clădirile cu risc seismic din municipiu. În ultimii ani, problema acestora a fost dată uitării, iar soluțiile de remediere sunt extrem de costisitoare. Primăria face eforturi în atragerea de fonduri pentru reabilitarea clădirilor care pot fi grav afectate de un seism, însă admite că șansele ca banii să fie alocați sunt minime.

Miercuri dimineață, pe platoul din Piața Daciei și-au făcut apariția primarul Constantin Toma, viceprimarul Ionuț Apostu, arhitectul municipiului, Victor Țârlea, și inginerul Viorel Constantinescu, unul dintre specialiștii pe probleme de rezistență a clădirilor în cazul unor calamități.

Edilul șef a ținut să precizeze că se caută soluții de finanțare pentru reabilitarea celor 44 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, expuse pericolelor în cazul unui cutremur mai mare de 6-5 grade pe scara Richter. Primarul Buzăului mizează pe fonduri guvernamentale sau europene și ia în calcul și construirea unor locuințe care să găzduiască oamenii afectați de un eventual cutremur care le-ar avaria casele.

De cealaltă parte, inginerul Viorel Constantinescu a ținut să-i liniștească pe buzoieni, afirmând că nicio clădire din Buzău nu s-ar prăbuși în cazul unui cutremur ca cel din 1977, însă avariile produse de cutremure repetate ar putea să aducă imobilele în stare de colaps. El a tras un semnal de alarmă privind blocurile cu parter liber, fără pereți, așa cum sunt cele din centrul orașului, situate pe Aleea Trandafirilor. Soluția în acest caz ar fi umplerea spațiilor libere cu pereți din 10 în 10 metri.

Declarațiile specialiștilor și ale primarului Toma, în materialul atașat:

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button