CulturăȘtirile zilei

VIDEO: „Lecție de istorie”, în Parcul Marghiloman din Buzău

La împlinirea a 96 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman, Primăria municipiului Buzău a organizat un eveniment comemorativ în parcul care i-a fost reședință marelui om politic. La eveniment a participat și Irina Vlăducă-Marghiloman, strănepoata Lordului valah.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Buzău a profitat de acest moment pentru a face un anunț în legătură cu Conacul Marghiloman. Constantin Toma a anunțat că Primăria va reabilita celelalte clădiri care fac parte din ansamblul arhitectonic al Parcului Marghiloman.

Atmosfera evenimentului a fost întreținută de echipa artistică „Arată Artă”, iar profesorul Dan Solcan de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, a evocat aspecte din viața și activitatea politică a „lordului valah”.

Alexandru Marghiloman a fost un politician reprezentativ pentru mișcarea conservatoare, înainte de 1914. În timpul războiului s-a remarcat prin opoziţia de neclintit faţă de orice alianţă cu Imperiul Ţarist. În martie 1918 a fost numit prim-ministru, fiind implicat în discuţiile cu fruntașii basarabeni pentru Unire.

La 27 martie 1918 s-a deplasat la Chișinău și a ţinut un discurs în faţa Sfatului Ţării, înaintea votului care a consfinţit reîntoarcerea Basarabiei la ţara-mamă.

Alexandru Marghiloman a murit în data de 10 mai 1925, la vârsta de 71 de ani.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button