Știrile zilei

VIDEO: Percheziții la Nehoiu. Ce au descoperit polițiștii

Vizat de cercetări, fostul primar al orașului Nehoiu, Florentin Lungu. Fostul edil se află în închisoare, unde execută o pedeapsă de 5 ani și șase luni.

Ieri dimineață, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au efectuat 18 percheziții domiciliare la mai multe locații din județul Buzău, la persoane bănuite de spălarea banilor.

Nouăsprezece persoane au calitatea de bănuiți în acest dosar în care se fac cercetări pentru spălare de bani, iar în urma perchezițiilor de ieri 16 au fost duse la audieri. La finalul interogatoriilor, nici unul dintre suspecți nu a fost reținut.

Conform anchetatorilor, infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2011-2015. Profitând de funcția pe care o avea la un moment dat, fostul primar al orașului Nehoiu Florentin Lungu contracta în mod abuziv anumite societăți pentru a presta diverse servicii, contractele fiind încheiate cu Primăria. În fapt, societățile contractate nu prestau deloc serviciile respective ori făceau câteva lucrări de mântuială, dar încasau valoarea totală a contractelor. Ulterior, parte din banii aferenți contractelor ajungeau în contul unor firme deținute de rude ori alți apropiați de-ai fostului primar. În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 2, 5 milioane de lei.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2011 – 2015, 19 bănuiți, administratori și angajați ai unor societăți comerciale cu diverse obiecte de activitate, ca urmare a încheierii de contracte cu o primărie din județul Buzău, contracte de prestări servicii/achiziții bunuri, nereale, ar fi efectuat mai multe operațiuni de retragere numerar, prin intermediul aparatelor de tip ATM și de la ghișeele unor unități bancare, precum și operațiuni de plată între societățile menționate și astfel, ar fi creat un circuit fictiv al banilor instituției.

Ulterior, sumele de bani încasate nelegal ar fi fost direcționate către societăți administrate de persoane cunoscute de primarul în funcție la acea dată dintr-o localitate din județul Buzău. Prejudiciul cauzat bugetului de stat de către persoanele bănuite a fost estimat la peste 2.500.000 de lei.”, transmite IPJ Buzău.

Cu ocazia percheziţiilor au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor înscrisuri şi documente de evidenţă contabilă utile soluţionării cauzei.

La finalizarea acţiunii, în baza mandatelor de aducere emise au fost conduse în vederea audierii la sediul unităţilor de poliţie 16 persoane.

Cercetările continuă cu persoanele în stare de libertate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, în vederea calculării cu exactitate a prejudiciului şi recuperării acestuia.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button