Administrație

VIDEO: Pod de 1 milion de euro și punți către toate satele, într-o comună din Buzău

Puține comune din județul Buzău se pot lăuda cu o istorie așa de bogată, cu locuri frumoase, cu oameni harnici și gospodari și cu o echipă administrativă competitivă precum  comuna Vintilă Vodă. Situată în zona pitorească a Subcarpaţilor, localitatea care își trage numele de la domnitorul Țării Românești, Vlad Vintilă, s-a așezat de-a dreapta și de-a stânga râului Slănic, într-un topos ocrotitor, feeric.

Râul și dealurile creează aici peisaje splendide, oamenii trăiesc în armonie, iar natura este istorizantă: Ruinele vechii mănăstiri de la 1532 stau și astăzi mărturie a vechii vetre de credință și civilizație existente aici încă de la jumătatea mileniului trecut.

Ca multe dintre localitățile buzoiene, comuna Vintilă Vodă urmează un trend pozitiv, dat, în primul rând, de realizările bifate de administrația locală aflată în fruntea primăriei.

Într-o dimineață senină de august l-am întâlnit pe domnul Ion Coman, primarul comunei Vintilă Vodă. Este omul care a reușit, în doar patru ani, să readucă aici speranța că frumoasa localitate de pe Valea Slănicului își va împlini destinul european.

Nu s-a sfiit niciodată să admită, cu acea sinceritate nedisimulată a omului de la sat, că este omul muncii. A lăsat Poșta Română pentru a se implica în viața administrativă a comunei, dar n-a lăsat și obiceiul din perioada în care bătea la porțile oamenilor pentru a le aduce pensia sau, poate, o veste bună: Merge kilometri întregi pe jos, ia fiecare șantier la rând și nu e sat în care să nu-l știe lumea drept primarul care a făcut podurile ce au reconectat Vintilă Vodă la civilizație.

Și pentru că vorbim despre poduri, trebuie spus din capul locului că numele lui Ion Coman va rămâne în istorie drept al primarului care, după zeci de ani de rugăminți, a reușit să lege toate satele izolate de drumul județean 203 K.

PUTEȚI URMĂRI FILMUL AICI.

Ani în șir, generații întregi au stat cu sabia deasupra capului la fiecare ploaie mai serioasă ori topire a zăpezii, deoarece podul de tuburi era luat de ape, izolându-i complet pe localnicii din satul Petrăchești. După eforturi, insistențe și drumuri la București în care a încercat să-i convingă pe mai marii din Guvern că localnicii săi au nevoie urgentă de ajutor, primarul comunei Vintilă Vodă a demarat construcția unui pod rutier modern, în valoare de 1 milion de euro, ce a fost deja construit și inaugurat peste râul Slănic.

Ion Coman, primarul comunei Vintilă Vodă

Remodelarea localității și rezolvarea problemei satelor izolate nu s-au oprit aici. Peste 17 miliarde de lei vechi au fost aduşi în comună de primarul Coman pentru construirea a două punţi pietonale de maximă necesitate la nivel local. Astăzi, locuitorii din Bodineşti şi Gura Papii ajung în satele lor și pe jos, dar și cu mașina, mulțumită punților trainice de peste Slănic.

În mandatul primarului PSD Ion Coman a fost pentru prima dată după anul 1989, când în comuna Vintilă Vodă au fost atrase mari investiţii, în urma accesării programelor guvernamentale finanţate de PSD, fiind vorba, în principal de PNDL – Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală.

PUTEȚI URMĂRI FILMUL AICI.

Multe  dintre problemele la nivelul comunei pe componenta socială și-au găsit rezolvarea odată cu finalizarea Centrului de Permanenţă din satul Niculeşti, investiţie realizată cu o finanţare de peste jumătate de milion de lei. Cu bani de la Ministerul Educaţiei, primarul Ion Coman a modernizat grădiniţa din satul de reşedinţă, iar cu o finanţare europeană au fost asfaltate străzi de interes local.

Rând pe rând, școlilor din comună le-a fost redat aspectul cuvenit. Școala din Vintilă Vodă, aflată – așa cum spuneau călugării cărturari de odinioară – la streașina bisericii, a căpătat o nouă față: săli de clasă moderne, dotări conforme, grupuri sanitare noi și un gard ce-i face pe toți trecătorii să se oprească și să admire frumoasa panoramă a școlii.

Scăderea efectivelor de elevi, fenomen generalizat și național, a dus la închiderea multor școli din județele României, însă, și așa, administrațiile locale au căutat soluții pentru a nu lăsa în paragină imobilele. La școala din Scheiu nu mai sună clopoțelul, dar Primăria a demarat lucrări de restaurare și conservare a clădirii.

La capitolul obiective de patrimoniu, comuna Vintilă Vodă stă cum nu se poate mai bine. Aici se află ruinele fostei mănăstiri Ot-Menedec, zidită la 1532, și care a fost chiar reședință episcopală a episcopilor ortodocși buzoieni în perioada distrugerilor succesive ale Buzăului.

Sprijinit de Primărie, preotul Liviu Pârlog a modernizat complexul arhitectural în centrul căruia se află biserica de zid, înălţată în 1748, de episcopul Metodie al Buzăului și care funcționează astăzi a biserică parohială.

În total, cinci obiective din comuna Vintilă Vodă sunt incluse pe lista monumentelor istorice din județul Buzău  ca monumente de interes local. În satul Coca-Antimirești se găsește biserica „Înălțarea Domnului”, construită în 1804; În satul Petrăchești se află Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” datând din secolul al XIX-lea.  În satul de reședință se află ruinele mănăstirii lui Vlad al VII-lea Vintilă (1532); casa Ștefan Mușat (1900); și fosta mănăstire Vintilă Vodă din cătunul Răghinari, datând din secolele al XVIII-lea–al XIX-lea și cuprinzând biserica „Sfântul Nicolae”, ruinele casei parohiale, clopotnița și o incintă fortificată.

Viitorul sună nemaipomenit pentru Vintilă Vodă. Chiar în această perioadă se desfășoară lucrări de amenajare a unui teren de sport multifuncțional, cu gazon sintetic, pe care tinerii și adulții vor putea juca fotbal la orice oră din zi. Primăria a ținut să respecte dimensiunile stantard pentru un astfel de teren, tocmai pentru a putea să-l omologheze și să facă din el un loc potrivit pentru organizarea competițiilor oficiale.

La Vintilă Vodă, tradiția se îmbină cu modernitatea. În comună a fost implementat un sistem de supraveghere video integrat wireless ce monitorizează 24 din 24 obiectivele de interes local și sporește gradul de siguranță în comună.

Și pentru că cel dintâi model e chiar „Casa primarului” (cu ghilimelele de rigoare), merită menționat faptul că și sediul Primăriei s-a modernizat. Cu fonduri proprii, administrația a schimbat în bine aspectul curții și al clădirii în care intră zilnic zeci de oameni pentru a primi sprijin și îndrumare.

Așa se face că, în numai patru ani de mandat, Ion Comna a reușit să bifeze numeroase reușite, dintre care amintim:

  • Implementarea sistemului de supraveghere video integrat wireless
  • Implementarea catalogului școlar electronic
  • Modernizarea și eficientizarea rețelei de iluminat public cu tehnologie LED
  • Reabilitarea sediului primariei și a parcării
  • Achizitia unei masini de gunoi
  • Intretinerea drumurilor comunale si sătești
  • Investiții la Școala Vintilă Vodă, gard nou și grupuri sanitare

Pentru echipa de la Primăria Vintilă Vodă, anul 2020 se va încheia cu unul dintre cele mai mari proiecte atrase la nivel local şi care va însemna asfaltarea a 10 kilometri de străzi de interes local. De asemenea, şi-a urmat cursul procedurilor legale şi a ajuns în faza de licitaţie un proiect pentru modernizarea Căminului Cultural din satul Niculeşti.

Pentru că faptele sunt cele care vorbesc despre Vintilă Vodă, primarul Ion Coman vrea să se prezinte din nou în fața cetățenilor pentru un nou vot de încredere, iar programul pe care îl propune alegătorilor este mai mult decât tentant:

  1. Asfaltarea drumuri comunale și sătești
  2. Executarea unui teren sport la Școala din Vintilă Vodă
  3. Modernizarea și extinderea Școlii Tache și Ecaterina Tocilescu în satul Vintilă Vodă
  4. Construirea unei extinderi la sediul primăriei pentru arhivă, bibliotecă și sala de ședințe
  5. Continuarea proiectelor de infrastructură ce schimbă în bine, de la o lună la alta, viața comunei

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button