Știrile zilei

ZIUA DE BUZĂU vă propune / 3 destinații turistice INEDITE pentru mini-vacanța de 1 mai

Un loc liniștit, mirobolant, unde natura amintește de frumoasele basme ale copilăriei. Așa se 177prezintă tărâmul de pe teritoriul Buzăului ce găzduiește cea mai frumoasă cascadă din județ. După cum v-ați dat seama, vorbim despre Cascada Pruncea, recunoscută și sub numele de Cașoca. Impresionanta creație a naturii se află în custodia Masivului Podul Calului, la doar 5 km de Siriu, pe cursul râului Cașoca. Documentar, numele de Cașoca este pomenit într-un hrisov din jurul anului 1534.
De o frumusețe răpitoare, Cascada Cașoca face parte dintr-un ecosistem ce a avut norocul să fie ferit de influența nefastă a omului. Cascada este, de fapt, o serie de cascade mai mici și o cascadă mare impresionantă. Are o cădere de 5-6 metri și este încadrată de o posadă din piatră ce iese din pădure.
Cascada este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Buzăului, de o frumusețe rară, ce nu trebuie ratat. Priveliștea de aici te va urmări mult timp, dorindu-ți să mai revii, de fiecare dată cu același entuziasm. Cei care au vizitat zona spun că este un loc magnific și că trebuie neapărat trecută pe lista detinațiilor turistice. În zonă sunt și trasee pentru mountain bike, iar cel care trece pe la cascada are următorul parcurs: Nehoiașu – Gura Teghii – Cernatu – Podu Calului – Cașoca – Siriu – Nehoiașu. Are o distanță de 52 de km și o diferență de nivel de aproape 1.230 m.
  • – O altă destinație pe care v-o propunem este comuna Cislău. Pe lângă frumusețea zonei și aerul curat, 21964972_ITBPIXFFNHerghelia de la Cislău este un motiv întemeiat să vizitați această mirifică zonă pe care v-o pune la dispoziție minunatul Buzău. Este localizată pe valea râului Buzău, la aproximativ 52 de km de orașul Buzău, pe DN 10 Buzău-Brașov. Înființată în 1894, herghelia intră în istorie prin faptul că este singura din țară care produce și crește cai din rasa Pursânge Englez, considerată cea mai de seamă rasă de cai de la nivel mondial. Acest cal de talie mare este destinat concursurilor de călărie, galop și cursă cu obstacole, unii cai ai hergheliei realizând performanțe chiar și la nivel internațional. Întâlnim aici 130 de astfel de exemplare. Pentru a dovedi performanțele impunătoarelor animale, herghelia are amenajată și o sală de trofee, unde se află cupe și distincții obținute la întrecerile interne și internaționale. Aici, caii nu pot fi doar admirați, ci și călăriți. Curajoșii și împătimiții pot primi lecții de echitație din partea unui antrenor și a celor patru jochei de la centrul de călărie. Banii nu trebuie să fie o problemă, deoarece tarifele sunt accesibile, iar experiența trăită aici este de neuitat. Interesant este faptul că de aici, împătimiții sau cei care doresc să aibă cai de rasă în propria gospodărie, pot achiziționa, la prețuri decente, cai din rasa Pursânge Englez.
Renumele Hergheliei de la Cislău a trecut de mult granițele țării, un număr tot mai mare de turiști străini trecând pragul acesteia.
Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund este o altă atracție naturală, emblematică pentru județul nostru. Se flă în Munții Siriului, pe vârful Mălâia, la o altitudine de 1420 m.  I se spune Lacul Vulturilor deoarece aici, conform unei legende, consemnată de Alexandru Vlahuță în cartea sa România pitorească, lacul ar fi un loc unde Lacul Vulturilorvulturii veneau primăvara să-și învețe puii să zboare. Potrivit unei alte legende, numele de Lacul fără fund”, ar avea legătură cu următoarea întâmplare: un cioban care și-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului și a plecat. După un an de peregrinări, ciobanul și-ar fi regăsit bâta în apele Dunării și, mistuit de dorul mioarelor și a locurilor natale, se întoarce acasă.
Lacul este unul de dimensiuni mici, de numai 0,5 hectare și cel mult 2, 5 m adâncime. Peisajul ce înconjoară lacul este unul alpin, sălbatic, puțin cunoscut de turiști. Este singurul loc din Munții Buzăului unde pot fi văzute capre negre. Spre Lacul Vulturilor se poate ajunge din două direcții: Siriu și Chiojdu.
Încă o dată, prezentăm Buzăul în nota caracteristică, cu care ne-a obișnuit deja. Nu este un secret faptul că orașul nostru îndeplinește o mulțime de funcții, iar cea turistică este de o însemnătate aparte.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!