CulturăȘtirile zilei

Ziua Imnului Național, sărbătorită vineri, în Piața Daciei

[mks_col] [mks_two_thirds]

Vineri, 29 iulie 2016, vor avea loc manifestările dedicate sărbătoririi „Zilei Imnului Naţional al României”. Acţiunile organizate cu acest prilej de Instituţia Prefectului – Judeţul Buzău, se vor desfăşura începând cu ora 09:00, pe platoul din Piaţa Daciei.

La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Oficialitati

[/mks_two_thirds] [mks_one_third]

În conformitate cu Legea nr. 99/1998, data de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Național al României — ”Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ”o adevărată Marseilleză românească”. 

[/mks_one_third] [/mks_col]

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button