Economic

Hala în care se vând mieii de Paște, aproape goală

Deși mai sunt doar 4 zile până la Învierea Domnului, buzoienii nu se înghesuie să cumpere tradiționalul miel de Paște. P1140423

Marți dimineață. Hala din Piața Centrală autorizată de DSV pentru comercializarea mieilor de Paște e aproape goală. În cârligele speciale din spatele tejghelelor atârnă un singur animal.

Doi bătrâni în baston se apropie sfioși de comercianții care-și freacă mâinile, în speranța că azi, vor sparge gheața. Bătrânii fac însă cale întoarsă imediat ce văd prețul afișat: 25 de lei kilogramul.

Deși au ieșit de zile bune pe piață, comercianții se plâng de faptul că oamenii vin, văd și pleacă: „Se vaită de bani, negociază, și abia cumpără. Suntem nevoiți să vindem câte un sfert, câte o pulpă și rămânem cu ei ciopârțiți”, se plânge unul dintre crescătorii de miei.

Unii dintre vânzători sunt crescători de animale. Vând de ani buni în piața din P1140426Buzău, însă sunt și ei surprinși de vânzările slabe de anul acesta: „Vând aici de 10 ani de zile. Anul trecut, mai aproape de Paști, am vândut și 30 de miei pe zi. Anul asta, abia dacă dăm 5-6, când e piața în plin”, ne spune Neculai Nedelcu, fermier din tată-n fiu din Scurtești.

  • Prețul kilogramului de miel este dictat la Buzău de momentul din zi. Dimineața, când e aglomerat, kilogramul costă 23 de lei. La numai 3 ore, prețul a crescut la 25 de lei, iar comercianții spun că, în apropierea Paștelui, o să fie și mai scump.

Anul acesta, prețul kilogramului de carne de miel fusese estimat la 20 de lei. P1140427Crecătorii de animale sunt însă nemulțumiți de vânzările slabe și au decis să ridice prețul. Astfel, în vinerea și sâmbăta Paștilor, kilogramul de carne de miel ar putea ajunge  la 30 de lei.

Comercianții vor rămâne în hala din Piața Centrală până sâmbătă, iar unii dintre ei vor să vină cu marfă inclusiv duminică. Până atunci, buzoienii care trăiesc din salariu își socotesc banii la ultimul leu, în speranța că vor putea pune pe masa de Paște o bucată de fripură de miel.

 

 

 

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button