Educaţie Știrile zilei

Când tactul lipsește, pumnul e stăpân / Considerații necesare despre învățătoarea ciomăgară de la Școala 5

O învățătoare care stă prost cu nervii își iese din pepeni și îl pocnește pe copilul neascultător de fiecare dată în care acesta îi deranjează ora. Cam aceasta este povestea pe scurt care a rulat luni pe ecranele tuturor televizoarelor și ale calculatoarelor din Buzău. În primul rând, un subiect de presă extraordinar pentru publicul consumator de smardoială. (Abia) în al doiela rând, un exemplu de malpraxis la clasă, a cărui autoare nu prea ar mai avea ce căuta la catedră.

Citește și: EDUCAȚIE CU PUMNUL: Copil de 9 ani, de la Școala 5, învinețit de învățătoare.

Cazul de la Școala 5 („Episcop Dionisie Romano”) nu e nici primul, nici ultimul. Copilul cu ochiul vânăt din știrea de mai sus este doar unul dintre zecile de elevi abuzați de către dascălul care ori nu mai găsește alte metode de constrângere a copilului, ori are o plăcere bolnavă din a pocni copilul altuia. Ori cum am da-o, învățătoarea a greșit.

Cazul de la Buzău nu e cu nimic diferit față de cel de la grădinița din București, unde educatoarele dădeau cu micuții de pământ. Ce mi-e pumnul în ochi dat elevului de a treia, ce mi-e șutul și palma date preșcolarilor de la București? Toate sunt fapte de violență care nu au ce căuta în școala de azi. Și cred că nimănui nu i-ar plăcea să afle că fiul sau fiica lui primește la școală, pe lângă bagajul de informație, câte o mamă de bătaie.

În altă ordine de idei, mă așteptam ca învățătoarea să fie, ca vârstă, undeva în preajma pensiei. Nu că asta ar fi scuzat gestul, dar mă gândeam că așa s-ar explica răbdarea fragilă și lipsa de tact cărora le-a fost preferat pumnul. Cu atât mai grav este că învățătoarea suspectată a fi bătăușă face parte din generația tânără de dascăli, adică aia care înțelege că educația e ca dragostea: cu sila nu se poate.

În mod cert incidentul va fi trecut repede cu vederea de către opinia publică, însă, pentru autoritățile competente, acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă că în școlile din Buzău încă se mai face educație cu parul. Și poate n-ar strica să fie mai vigilente în astfel de cazuri. Nu de alta, dar, pe lângă copiii bătuți, va mai avea de suferit și un întreg colectiv de dascăli, asupra căruia se va arunca cu noroi, ca de fiecare dată.

Copil

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

GHINION teribil pentru un șofer buzoian (foto)

Știrile zilei

UPDATE: Accident pe Bulevard | Șofer băut (foto)

Anunțuri Știrile zilei

Curs la Buzău | ULTIMELE LOCURI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *