Știrile zilei

Ce se schimbă după scoaterea Parcului Crâng din lista ariilor naturale protejate

Pădurea Crâng și-a pierdut statutul de arie naturală protejată de interes județean, după un vot al consilierilor județeni buzoieni. În cadrul ședinței de ieri, în care s-a luat această hotărâre, au avut loc ample dezbateri între proprunătorii proiectului și activiștii de mediu prezenți în plen.

Proiectul privind schimbarea statutului Pădurii Crâng s-a aflat în dezbatere publică timp de mai bine de o lună, iar activiștii de mediu nu au asistat impasibili la această propunere. De pildă, expertul de mediu Haritina Crăiță a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor care a formulat un răspuns.

În adresa ministerului de resort se recomandă păstrarea statutului de rezervație naturală protejată, deși trebuie spus că legea nu impune acest regim de protecție.

Prezent la ședință în calitate de invitat, primarul municipiului Buzău le-a dresat consilierilor județeni rugămintea de a vota scoaterea pădurii Crâng de pe lista ariilor protejate. Edilul a menționat că acest lucru este absolut necesar pentru salvarea celei mai mari suprafețe împădurite din municipiul Buzău:

Nu vom schimba configurația pădurii. Reabilitarea se face fără asfalt și fără beton.”, a dat asigurări edilul.

Potrivit acestuia, reabilitarea atât de necesară a parcului va fi realizată în acord cu recomandările Ministerului Mediului. Vor fi băncuțe din lemn și observatoare din lemn pentru privit păsările, iar iluminatul de pe alei va fi realizat cu tehnologie LED, alimentată de panouri fotovoltaice.

  • Constantin Toma: „Pădurea este bolnavă”

În intervenția sa, primarul a explicat că „nu numai rostind numele de arie protejată, pădurea asta – care este o minune pentru noi – se salvează singură. Pădurea este bolnavă.”.

Încercăm să punem în aplicare Legea 220/2018, care ne obligă ce pași să facem pentru a transforma această pădure în pădure-parc. (…) Se vor face doar lucrări de conservare și regenerare.”, a mai precizat Constantin Toma.

De cealaltă parte, sunt și buzoieni care cred că scoaterea Crângului de pe lista ariilor naturale protejare tocmai a făcut din pădure o atracție irezistibilă pentru dezvoltatorii imobiliar. Ei se tem că suprafețe din parc ar putea fi defrișate, pe locul lor urmând să apară cartiere.

După dezbaterile din cadrul ședinței a existat și o propunere de amânare a deciziei. De exemplu, consilierul județean PNL Ionuț Iuga a recomandat ca, între timp, să fie realizat un studiu de specialitate care să recomande ce statut este mai potrivit pentru suprafața verde.

Proiectul a trecut însă cu 20 de voturi pentru, 8 împotrivă și două abțineri.

  • Ce se schimbă odată cu decizia?

O arie naturală protejată presupune existența unor restricții în folosirea resurselor din acea zonă, iar acestea variază destul de mult în funcție de tipul de arie protejată și de zonarea internă a acesteia. Restricțiile sunt menite să acționeze ca o barieră în calea activităților umane cu impact negativ ridicat, cum ar fi exploatările forestiere, amenajări hidrotehnice, minerit etc.

Aici nu sunt permise decât acțiuni recreative, educative și de cercetare, nicidecum construirea de clădiri.

Anul trecut, Primăria Buzău a reintrat în posesia Pădurii Crângului, o întindere verde de 187 de hectare care anterior se aflase în proprietarea și administrarea Romsilva.

Municipalitatea are acum însă obligația să elaboreze un plan de amenajament, care va fi supus aprobării Ministerului Mediului și care va stabili toate modalitățile de administrare, toate restricțiile și măsurile de protejare.

De altfel, primarul Constantin Toma a precizat că municipalitatea se va ocupa de administrarea suprafeței verzi în baza unui plan care are avizul Ministerului Mediului.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

16 Comments

  1. SA VEZI VILE CE RASAR DEAJA AU SAMINTA PUSA BINE NUMAI HOTI MAMA LOR LA TOTI CICA FAC BINE LA PADURE MAI FAC CITE UN REZIDENT DE VILE NUMAI PENTRU CREMA ORASULUI PUBLICA TE ROG COMENTARIUL

  2. I-a stat în gât pachidermului încă de la primul mandat pădurea aia. Să vedem ce face cu unitățile militare de acolo, că pădurea aia ascunde multe nu doar ideile lui bolnave. Abia aștept alegerile astea și anularea hotărârii.

  3. Am propus un pariu, pe orice miza, ca in 10 ani de la intrarea Crangului sub aripa politicienilor buzoieni, vom avea primele vile / blocuri / spatii de evenimente in padure. Mentin propunerea.

    Un tip intră într-un bar din Buzău, nou deschis în Piața Dacia, unde auzise că se folosesc doar supertehnologii de servire a clientilor. Apare barmanul, un robot de ultimă generație și-l întreabă ce coeficient de inteligenţă are.
    Tipul zice 160. Atunci robotul îi propune un whiskey de 15 ani vechime și începe să discute cu el despre esoterism, mecanică cuantică, nanorobotică.
    A doua zi revine tipul, curios. Robotul întreabă ce IQ are. Āsta zice 90. Atunci îi oferă o halba de bere, relativ bună și începe să vorbească cu tipul despre fotbal, femei, amprenta de carbon și mâncare.
    Ziua următoare, clientul si mai curios, revine la bar. Robotul întreabă de IQ. Tipul zice 60. Atunci robotul îi oferā un pahar de vin ieftin și prost și-l întreabă: „Și anul āsta, tot cu PSD votaţi?

  4. La cata hotie exista in Romania, parca vezi o line trasa „gresit” pe harta si un mic teren de cativa metri partrati de langa padure devine brusc 300 m2. Si pana cand una -alta, vila este facuta, gardul este tras, apa, canalizarea… etc. O sa cotcodacim.. timpul trece si gata. Terenul asta parca este caprioara in fata lupilor imobiliari infometati.

  5. O prostie aceasta decizie. Dacă se întâmpla asta in vest era un scandal imens. Se blocau străzile de mitinguri. Dar aici, la alde mămălighiski merge și așa. Tembelii sunt majoritari in țara asta.

  6. DECI TREBUIE SA MERGEM LA VOT SA I DAM JOS PE PSD ISTI JOS CU TOTI IN FRUNTE CU MISTER TOMITA CARE MAI ARE UN LITIGIU CU O PADURE LA SIRIU ZICETI DOMN PRIMAR CARE E BAIU

  7. Eu am văzut ciocănitoarea verde și ciocănitoarea neagra in Crang,specii pe cale de dispariție.Am văzut oameni anii trecuți culegând laleaua galbena sălbatică.Sunt interese de multe milioane de euro.Trebuie sa luăm atitudine uniti.Doamne ajuta.

  8. Dupa ce că Buzaul a ajuns cea mai mare groapa de gunoi din sud estul Europei (asa se lăuda primarul ăsta) acum s-a dat undă verde pentru distrugerea pădurii Crâng. Totul pentru ca șmecherașii zilelor noastre să mai dea un tun imobiliar.

  9. Tunurile imobiliare sunt afacerile momentului in România si implicit la Buzău. Ca peste tot in țară excrocheriile se fac cu ajutorul politicului și a autorităților (pe principiul cum sa furi legal).
    O altă afacere de succes este mutarea sediului ISU la marginea orașului, lucru care se va face după 2026, iar pe actualul spatiu din strada Bistritei ce credeți ca se va construi. Îi las pe buzoieni sa ghicească și pe domnul Șontaca.
    Iar in viitor afacerea de succes este reorganizarea unităților militare și mutarea lor din interiorul localităților, cum au ajuns acum sa fie, pe terenuri din afara, iar pe locul lor vor răsări cartiere rezidențiale.

  10. Când spui partide politice spui ,,Organizații private de criminalitate organizată”.
    Politrucii noștrii au doar interese.
    Aș vrea să-l văd pe domnul primar că primul lucru pe care îl face în beneficiul pădurii,oeganizează o acțiune de curățire și scoatere din pădure a tuturor crengilor uscate,a tuturor uscăturilor care nu sunt altceva decât un focar de infecție a ceea ce a nai rămas viu în această pădure.
    Domnule primar,dacă pădurea este bolnavă,eliminați focarul de infecție ca să salvați ce a mai rămas din ea.
    Nu vă mai luați după ,,specialiștii” care vă spun că uscăturile acelea se transformă în îngrășământ.
    Nu domnule primar,acele vreascuri uscate rămase de la cei care au valorificat lemnul gros,sunt adevăratul focar de infecția care a dus la îmbolnăvirea pădurii.
    V-o spune un om cu peste 40 de ani de meserie în domeniul forestier.

  11. De cativa ani s-au semnalat aceste „atrocitati” aprobate si votate de Presedintele CJ, Primar & co..ptii lor, prin HC…-uri „demolate” de putina justitie ramasa dreapta. Au platit ceva acesti „duplicitari”? Faceti un exercitiu si priviti-l in ochi pe Presedintele CJ, Primar sau vreun consilier PSD…o sa gasiti doar deznadejde si minciuna.
    Cand N &T & co aprobau/aproba aceste mizerii, emanau/emana cu mult fast : „sa dea Domnul sa avem mai multe in Buzau”, de fapt era chemarea la ilegalitati, la cotizarea si sustinerea propriilor afaceri de clan.
    Doamne pazeste-ne de ei si de rau produs de ei!
    PS. Asist frecvent la discutii intre ei, nu dau doi bani pe oameni, pe buzoieni…dureros si trist.

  12. Nu știți ce se întâmplă cu unitățile militare? Vă spun eu. La Cluj a fost la fel. Un divizion de artilerie a fost mutat de Boc și camarila din MApN la….. Slobozia.

  13. Cum sa infranga vreodata careva pe cel sustinut de camarila vesnica de la Buzau? Brebeanu, Lepadatu, Gagu, Giveciu, Chiru, Ghveci, Leu etc., astia-s oamenii care conteaza, nu iobagia care tinde timid la masa lor! Daca iobagia ar tinde doar spre binele propriu si nu spre ”evolutie” pe scara smecheriei, atunci cei de mai sus inclusiv alde tommy boy ar fi ierarhic inferiori chiar si cainilor de pe langa mesele cu ospatul buzoian.
    Ce se petrece azi este exemplul perfect despre cum o societate functioneaza doar pe baza increderii, a gentleman agreement-ului, si cum lipsa acestor atribute duce la rezultate uimitor de proaste in teren. In esenta, primenirea padurii e un lucru bun, dar de ce se poate face doar cu primaria si nu cu specialistii din Romsilva, este o intrebare care, daca am mai fi avut vreun pospai de incredere in intentiile lui tommy boy, nu ar fi existat nici macar in subconstientul comun.
    Statia de betoane a lui Lepadatu există in mod nociv si ilegal chiar in buza ariei protejate, arie unde pana mai ieri s-au rupt in figuri la nuntile organizate la cortul lui Breabeanu toti ”puținii”. Acolo vrea un bloc si ca el or mai fi si altii, noroc ca nu-i deranjeaza nimeni cat timp tommy boy arunca in multimea aflata in delir cu popisori portocalii, piste pentru biciclete, autobuze second hand, asfaltari de ulite si pancarte frumoase.
    La modul cel mai serios, crede careva ca vor raspunde pentru devalizarea orașului, girați de procurori, judecătorui, Marcel Ciorbă de Burtă și toate bacteriile și virușii agățați de primprejurul găurii cu bani publici? Niciodată (vezi cazul Boșcodeală!). Cât timp există o grămadă cu rahați, vor exista și muștele care să tragă la ea. Culmea e ca noi avem pretentii imaculate si oneste, stransi uniti in jurul gramezii cu rahat insa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button